Neće mijenjati politiku

Dačić: Srbija se mora brinuti o svom narodu, lako je članicama Europske unije

Vijesti / Flash | 02. 10. 2014. u 16:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija, zbog zaoštravanja odnosa Europske unije i Rusije, povodom ukrajinske krize, neće mijenjati svoju politiku jer mora brinuti o svom narodu i nacionalnim i državnim interesima.

"Srbija ne mijenja svoju politiku - mi imamo svoja načela i svoje nacionalne prioritete, a to je članstvo u EU", rekao je Dačić novinarima, javio je Tanjug.

On je podsjetio da Srbija iskreno želi što prije biti u EU, što podrazumijeva "nastavak strukovnih reformi, nastavak dijaloga s Prištinom...".

Dačić je dodao da to podrazumijeva da Srbija mora nastaviti održavati dobre odnose s tradicionalnim prijateljima i brinuti o svojim nacionalnim, državnim i ekonomskim interesima.

Dačić je objasnio da Srbija, po propisima EU, ima oavezu usuglasiti svoju vanjsku politiku s EU na kraju procesa pregovaranja, a ne na početku.

"Lako je drugim zemljama kada su članice EU ...pa kada uvedu sankcije Rusiji ili ih Rusija uvede njima, onda im EU nadoknadi štetu... a tko će nama nadoknadi štetu?", rekao je Dačić.

On je naglasio da zato Srbija mora brinuti o svom narodu, te dodao da Srbija nije ništa uradila protiv interesa ruskog ili ukrajinskog naroda.

Dačić je napomenuo da je nedavno u New Yorku na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, imao veoma dobre razgovore i s ukrajinskim i a ruskim kolegama, te da nije primijetio da se bilo tko ljuti na stavove Srbije.

Podsjećamo, najavljeni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji 16. listopada potaknuo je brojna oprečna mišljenja i komentare, ali i upozorenja Beogradu da mora uravnotežiti svoju politiku prema Moskvi i imati na umu da je Srbija ambiciozno počela eurointegracijski proces.

Kopirati
Drag cursor here to close