Beograd

Dačić ostao predsjednik SPS: Ako ima šešeljevaca neka idu kod njega

Vijesti / Flash | 14. 12. 2014. u 18:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivica Dačić izabran je danas aklamacijom ponovo za predsjednika Socijalističke partije Srbije. Na devetom Kongresu pod nazivom "Odgovorno za budućnost" 2.326 delegata ponovno je glasalo da socijaliste i u naredne četiri godine vodi Dačić.

Pošto su glasali, delegati su pljeskom pozdravili Dačića, a na pitanje da li je netko protiv ili suzdržan, odgovorili su mu "ne". Dačić im je u svom stilu čestitao na izboru predsjednika, rekavši da mu je to čast i obaveza. Predsjednik SPS-a je ranije danas na Kongresu rekao da je to kongres za budućnost, jer je to zahtjev koji pred stranku postavlja država, navodi B92.

"Od načina na koji odgovorimo na teška pitanja zavisi kakvi ćemo u budućnosti biti. Na ovom kongresu nemamo pravo razmišljati kako nam je danas, sutra je glavna tema. Srbija 2024. i 2034. godine i za tu Srbiju smo dobili glasove na izborima, da uđemo u reforme i zato nemamo prava da odustajemo", rekao je Ivica Dačić obraćajući se delegatima Kongresa.

On je podvukao i, kako je rekao, ključnu riječ, a to je odgovornost. Prema njegovim riječima, sudjelovanje u svim promjenama je zadatak socijalista. Dačić je predstavio novi logo te partije, istaknuvši da stari prepoznatljivi logo sa ružom ide u povijest i rekao da se SPS mijenja, jer oni koji to odbijaju propadaju.

"Zato ovo mora biti kongres promjena. Danas ćemo usvojiti novi Statut, novi program, novi Glavi odbor i novi logo", poručio je Dačić. Dačić je izjavio da će onaj tko podrži lidera radikala Vojislava Šešelja zagarantirano propasti i pozvao sve iz stranke koji žele da pređu u radikale da to i učine.

"Šešelj je pozvao sve šešeljevce iz SPS-a da odu kod njega. Ja ih isto pozivam da odmah odu kod njega, ako ih ima", poručio je Dačić na Devetom kongresu SPS-a u Beogradu. On je podvukao da politički šovinizam ne može biti ni u kakvoj vezi sa SPS-om i naglasio da je najveća greška bivšeg predsjednika SPS Slobodana Miloševića bila upravo podrška Šešelju. "To je bio smrtni udarac za SPS", naglasio je Dačić na kongresu, prenosi B92.

Lider socijalista je i ovoga puta podvukao da oni nisu socijalisti-utopisti, da loše ideje moraju izbaciti i da priznaju greške. Kao gost kongresa, delegatima se obratio i premijer Srbije i predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić, koji je poručio socijalistima da SPS nije u vladi koju on vodi jer nije bilo drugačije većine, već zato što vjeruju da je moguće da se mnogo toga uradi za zemlju.

"Radimo da bismo mijenjali Srbiju, da bismo bolje živjeli i nadam se vašoj podršci. Siguran sam da zajedno možemo uraditi mnogo na napretku zemlje", rekao je Vučić i pozvao socijaliste da to nastave da čine. Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska želi modernu, jaku i sretnu Srbiju i poručio da je Srpska zagledana u nju.

"Nama u Republici Srpkoj ne treba ništa osim da napravite jaku Srbiju da bismo mi tamo mogli da izdržimo", poručio je Dodik. Vučić i Dodik su zatim napustili Kongres zbog učešća u ceremoniji obilježavanja Kolubarske bitke. Dačić je bio jedini kandidat za prvog čovjeka partije.

Za potpredsjednike stranke do sada su, prema pisanju medija, predloženi Aleksandar Antić, Branko Ružić, Novica Tončev, Dejan Radenković, Milutin Mrkonjić, Vladan Zagrađanin, Žarko Obradović, Slavica Đukić Dejanović i Dijana Vukomanović, a najviše podrške imaju Antić i Ružić.

Kopirati
Drag cursor here to close