Put u EU

Da bi regija išla naprijed nužni su čisti računi

Vijesti / Flash | 27. 03. 2015. u 15:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potencijalne članice EU-a iz jugoistočne Europe suočene su s dosad najstrožim kriterijima, brzina njihove integracije ovisi samo o individualnoj spremnosti, a Hrvatska će im u tome pomagati, ocijenjeno je u petak u Zagrebu na konferenciji o mogućnosti da Hrvatska bude most između Europske unije i jugoistočne Europe.

U jugoistočnoj su Europi trenutno četiri države kandidatkinje, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija, te još dvije potencijalne kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Već je Hrvatska za ulazak u EU naišla na postrožene kriterije, kaže Aleksandar Pejović, glavni crnogorski pregovarač, a sad je ulazak dodatno otežan. "Nije dovoljno prepisati zakone (iz europske pravne stečevine, tzv. acquis communautaire) nego se provjerava imate li administrativne kapacitete da ih i provedete, a prati se i provođenje", rekao je.

Nema proširenje u Junckerovom mandatu

"Nitko nije kao Hrvatska i hrvatski zastupnici u Europskome parlamentu toliko zainteresiran za nastavak proširenja Europske unije. Zemlje regije u nama imaju snažnog saveznika", rekao je HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković na konferenciji koji je organizirao ured za informiranje Europskog parlamenta.

Sve će one na kraju postati članice, kaže Plenković, ali pridruživanje će ovisiti o spremnosti svake od njih, i to neće biti skoro.

"Europska unija neće se proširiti u mandatu aktualne Komisije Jean-Claudea Junckera", kaže Plenković. "(Bivši povjerenik za proširenje Štefan) Fuele je mogao reći 'Hrvatska je ušla', Hahn to neće moći", rekao je Plenković, govoreći o Johannesu Hahnu, aktualnom europskom povjereniku za politiku susjedstva i proširenje.

I europska krajnja ljevica i krajnja desnica protive se proširenju, a "mainstream stranke preuzimaju njihovu retoriku da im one ne bi otele glasače", objasnio je Plenković.

Jugoistočna Europa jedinstvena je u želji da se pridruži Europi, rekla je Tanja Miščević, šefica srbijanskog pregovaračkog tima. "Prvi put u mnogo godina države regije imaju isti cilj: euroatlantske integracije".

Da bi regija išla naprijed, drži eurozastupnica Ruža Tomašić, nužni su čisti računi. "Želimo čiste račune. Sve probleme sa susjedima treba bilateralno rješavati, a ne gurati ih pod tepih", rekla je. "Bez toga neće biti mira, a svi će problemi već negdje isplivati".

Dekan veleučilišta Verna Vlatko Crvtila skeptičan je prema mogućnosti ostvarenja zajedničke vanjske politike Europske unije. "Nje nema i neće je ni biti. Vanjska politika i sigurnost apsolutno su u rukama država i neće ih se odreći", kaže Cvrtila.

Kopirati
Drag cursor here to close