Banja Luka

Cvijanović: U srijedu potpisivanje sporazuma o suradnji MUP-a RS i SIPA-e

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 11:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će direktori Policije Republike Srpske Gojko Vasić i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić u srijedu, 16. prosinca, potpisati sporazum o operativnoj suradnji i koordinaciji radi efikasnije buduće suradnje.

Ona je naglasila da suradnja MUP-a Srpske i SIPA-e postoji i u potpunosti će biti funkcionalna od srijede, kada se jasno definiraju sve procedure.

"Ne želim komentirati tuđe komentare zato što znam da sve izjave date u prethodnom periodu nisu doprinosile rješenju problema. Trudila sam se da moje izjave budu izbalansirane, da ukažem da problem postoji, da ga treba rješavati i da tu nema arogancije i sujete jer je to problem koji se mora riješiti zbog građana koje ne interesira tko sjedi na kojem nivou vlasti, tko nosi kakvu funkciju i tko želi da se u javnosti izjašnjava na ovaj ili onaj način, već žele da je problem riješen", rekla je Cvijanović.

Premijer Srpske izjavila je danas novinarima u Banja Luci da izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u vezi sa sinoćnjim sastankom ne zavređuju da ih komentira, već da je važno da je sastanak održan.

"Znala sam za sastanak koji je počeo jučer poslijepodne, na njemu su definirane određene stvari. Rečeno je kako je potrebno da se pristupi inoviranju i jačanju već postojećeg protokola i procedura da bi se točno znalo na koji način se tko ponaša kada su riječ o sigurnosnim agencijama i različitim policijskima strukturama, što je neophodno da se definira", pojasnila je Cvijanović.

Ona smatra da ovo nije prilika u kojoj treba da se komentira tko je koga prvi zvao, jer se i tu može upasti u određene zamke, niti da li je netko pred nekim pokleknuo, već bi svi trebali biti dovoljno ozbiljni i odgovorni ljudi.

"Treba razumjeti da smo bili suočeni sa velikim problemom koji iziskuje dosta pameti i razuma i odgovornog ponašanja svih nivoa vlasti. U tom smislu ide i naš apel, koji ćemo uputiti danas na sjednici Vlade Republike Srpske u vezi sa ovim pitanjem, kada će i svi ministri biti upoznati sa detaljima dogovora sa jučerašnjeg sastanka", istaknula je Cvijanović.

Ona je dodala da nema potrebe da se podiže temperatura i da bilo tko daje neodgovorne izjave jer to ne može doprinijeti rješavanju ovog problema, prenosi Srna.

"Vladu Republike Srpske interesira da se razriješi problem, da se definiraju jasne procedure, da se zna kako se ponaša koja policija, odnosno sigurnosna agencija, znajući da je MUP Srpske sastavni dio jednog sigurnosnog sustava koji postoji u Republici Srpskoj i znajući da postoji logična potreba da svi nivoi vlasti surađuju s obzirom na brojne izazove", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da prvenstveno treba definirati stvari koje se odnose na borbu protiv terorizma, ali i suradnju koja, ne samo u okviru BiH već i u cijeloj regiji i šire, mora postojati kada je u pitanju suzbijanje različitih kriminalnih aktivnosti.

"Očekujem i da će direktor Policije Republike Srpske i direktor SIPA-e, kako su nam jučer sudionici sastanka obećali, definirati procedure i potpisati taj protokol i sporazum u srijedu. Očekujemo da se to dogodi da bi neometano mogla da se organizira međupolicijska suradnja", naglasila je Cvijanović.

U Banja Luci su se sinoć sastali ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, te direktori SIPA-e Perica Stanić i Policije Republike Srpske Gojko Vasić povodom prevazilaženja situacije u odnosima suradnje MUP-a Srpske i SIPA-e.

Na sastanku je dogovoreno da se postojeći sporazum o operativnoj suradnji i koordinaciji doradi i precizno definira, te dogovori buduća suradnja u borbi protiv terorizma, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close