O svim pitanjima

Cvijanović: RS ima pravo na referendum

Vijesti / Politika | 15. 09. 2017. u 12:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da RS ima pravo organizirati referendum o svim pitanjima za koja cijeni da su od interesa za građane.

Kaže da je politički stav RS-a da sve do sada o čemu se odlučivalo kada je riječ o referendumu, a i ono o čemu će se odlučivati, jesu stvari koje su važne za RS i o čemu njeni građani imaju pravo da se izjasne.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li u “Službenom glasniku RS-a” biti objavljena odluka Narodne skupštine o provođenju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koja je usvojena 2015., ali nikada nije i službeno stupila na snagu, rekla je da to nije pitanje za Vladu, već je delegirano predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću.

''On je odgovorio određenim aktivnostima, obrazložio svoje postupke, te ostaje na drugim institucijama da urade svoj dio posla'', kazala je ona.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović uputio je jučer nadležnim institucijama zaključke s posljednje sjednice skupštinskog kolegija, među kojima i "Službenom glasniku" od koga se traži da u što kraćem roku objavi sve neobjavljene odluke parlamenta.

Čubrilović je zaključak uputio Ustavnom sudu RS-a od koga skupštinski kolegij traži informaciju je li ova odluka o izboru članova u Komisiju za provođenje referenduma od 23. rujna 2015. godine, koju je razmatralo Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda, upućena na objavu "Službenom glasniku".

Zaključak je upućen i Vladi RS-a od koje skupštinski kolegij traži da u skladu s Poslovnikom o radu Narodne skupštine dostavi odgovore na postavljena poslanička pitanja, na koje do sada nije dat odgovor.

Na sjednici Kolegija Narodne skupštine, prije dva dana, opozicija je imala tri zahtjeva - da se "Službenom glasniku" i Ustavnom sudu pošalje urgencija za objavljivanje skupštinskih odluka, te da Vlada odgovori na sva neodgovorena poslanička pitanja, što je Kolegij i prihvatio.

Kopirati
Drag cursor here to close