Savez

Crna Gora pozvana u NATO

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 09:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je službeno dobila poziv za punopravno članstvo u NATO, odlučeno je na sastanku u srijedu ujutro u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Odluka su jednoglasno donijeli ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Alijanse, objavile su podgoričke Vijesti.

"Čestitamo Crnoj Gori. Ovo je početak vrlo lijepog saveza", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg crnogorskom ministru vanjskih poslova i europskih integracija Igoru Lukšiću.

Rusija planira odmazdu

Stalna ekspanzija NATO na istok "dovest će do mjera odmazde Rusije", rekao je predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

Peskov je rekao i da sankcije koje je Rusija uvela Turskoj nisu isto što i sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog Ukrajine, budući da su ruske sankcije preventivne i da se tiču prijetnji terorizmom.

"Čestitamo Vladi i građanima Crne Gore na njihvovim naporima u ovom postignuću. Ovo je jako dobar dan za Crnu Goru, dobar dan za Zapadni Balkan i cijelu Alijansu. Sada predstoji važan dio posla koji se odnosi na prilagođavanje sustava obrane, vladavinu prava i nastavak napretka u iskazivanju podrške javnosti za članstov o NATO. Ovo su stvari koje ćemo nastaviti da nadgledamo tijekom pregovora. Vrlo nam drago da vam poželimo dobrodošlicu kao članovima Alijanse", rekao je Stoltenberg, koji je na konferenciji za novinare rekao lalp nije moguće predvidjeti koliko će proći do punopravnog članstva Crne Gore u NATO.

"Posljednji put je trebalo godinu dana ali neću davati datume, Crna Gora će sudjelovati na sastancina ali bez prava glasa", rekao je Stoltenberg.

Lukšić je rekao da je ovo povijesni dan za Crnu Goru.

"Ponosni smo i uzbuđeni što ste pozvali Crnu Goru da se pridruži Alijansi. Otvaranjem vrata Crnoj Goi pokazali ste koliko i zašto je ova Alijansa snažna. Poziv za Crnu Goru je odlična vijest i za ostatak Balkana i jačanje sigurnosti i stabilnosti regije'', kazao je Lukšić.

Dodao je kako je to znak za regiju da će imati još jednog prijatelja u NATO obitelji.

"Svjesni smo da poziv ne znači kraj procesa, već početak novog, da se upotpune zadaci u razdoblju prije samog članstva. Želim vas uvjeriti da je Crna Gora potpuno posvećena reformama. S istim intenzitetom nastavit ćemo se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala i još unaprijediti sektor obrane", poručio je Lukšić.

Russia Today je objavila da će ovaj potez "vjerojatno voditi daljem pogoršanju odnosa između NATO-a i Rusije, koja širenje Alijanse na istok vidi kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti".

Kopirati
Drag cursor here to close