Provedba odluke

Čović i Moore razgovarali o mostarskim izborima

Vijesti / Flash | 21. 07. 2016. u 17:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović i veleposlanik Jonathan Moore razgovarali su o nizu važnih pitanja koja zahtijevaju osobitu pozornost, a koja su prioritetan dio mandata misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, priopćeno je.

Posebna tema razgovora bila je provođenje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Grad Mostar, a koja nalaže nužnost kreiranja i provedbe rješenja koje će omogućiti održavanje izbora u tom gradu 2. listopada 2016. godine.

Također su adresirani izazovi u području obrazovanja u multietničnim sredinama, uz osobit osvrt na aktualnu inicijativu za restrukturiranjem srednje škole u Jajcu. Sugovornici su se složili kako je tamo nužno primijeniti model koji akomodira nacionalna prava svih konstitutivnih skupina, a koji istodobno ne ugrožava multietničnost škole i lokalne zajednice.

Doktor Čović i veleposlanik Moore su se suglasili oko značaja korektne i temeljite identifikacije slabosti bh. pravosudnog sustava za kreiranje i primjenu učinkovitih reformskih mjera u tom području, čemu značajno doprinosi i nedavno objavljena analiza OESS-a u čijem se osobitom središtu našlo procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Veleposlanik Moore je informirao hrvatskog člana Predsjedništva BiH o tekućim nastojanjima OESS-a u praćenju situacije i rješavanju svih navedenih pitanja, te je izrazio potporu OESS-a Bosni i Hercegovini, posebice kada su u pitanju poštovanje i provedba ljudskih prava svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Zajednički je zaključeno kako je dosadašnja suradnja iznimno kvalitetna, te je izraženo uvjerenje u njezin daljnji uspješan nastavak.

Kopirati
Drag cursor here to close