Poziv upomoć

Čitav Maglaj je pod vodom

Vijesti / Flash | 15. 05. 2014. u 08:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nemamo struje, voda je sve veća. U zgradama je voda ušla na prvi kat. Imam informaciju da će nam vojska pomoći. Ne znam hoće to biti putem helikoptera ili ljudstvo'', kazao je načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić za bh. novinsku agenciju Patria.

Čitav Maglaj je pod vodom. Komunikacija s desnom obalom rijeke Bosne nije moguća. Potrebna je hitna evakuacija ljudi. U Zeničko-dobojskom kantonu proglašeno je stanje prirodne nesreće, javlja NAP.

Prema informacijama s automatskog hidrološkog monitorning sustava Agencije za vodno područje rijeke Save bilježi se blagi porast vodostaja na vodotocima pod ingerencijom ove agencije.

''Polako jenjava vodostaj i dolazi do sniženja vodostaja na Miljacki. Vodostaj na rijeci Bosni već od Zenice će biti u blagom porastu i očekuje se da će proći ovaj dio FBiH u naredna tri sata gdje će doći do stagnacije. Jako teško stanje je na slivu Spreče gdje je noćas poslije jedan sat došlo do prelijevanja vode na brani Modrac što je izazvalo naglo povećanje vodostaja, tako da poslije 2000. godine na vodomjernoj stanici Karanovac bilježi se najviši vodostaj koji sada iznosi 564 centimetra'', rečeno je Agenciji Fena iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Očekuje se, prema informacijama iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, jenjavanje ovog vala koji će biti sve slabiji i slabiji jer se očekuje prestanak padavina u sljedećih 12 do 20 sati.

Usljed poplava u Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu proglašeno je izvanredno stanje zbog izlijevanja rijeka, dok su u prekidu putni pravci od Bijeljine ka Zvorniku, Tuzli i Brčkom, kao i svi pravci koji vode ka Doboju.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a su potvrdili da je Drina poplavila naselja Janja, Amajlije i Popovi, a izlile su se i rijeke Lukavac i Janja. Drina se izlila i na području općine Zvornik, u naselju Karakaj, gdje je ugroženo oko 200 kuća u izbjegličkom naselju.

Na području Zvornika izlila se i rijeka Sapna i ugrozila više stotina kuća u naseljima Ekonomija, Čelopek, Cer, Grbavci i Kozluk. Za danas je planirana evakuacija 23 kuće u zvorničkom naselju Ekonomija u koje je ušla voda.

Osim putne komunikacije ka Bijeljini, u prekidu je i putna komunikacija Zvornik - Sapna.

U Bratuncu su se izlile rijeke Križevica, Jadar, Kravička rijeka i Glogovska rijeka, koje su ukupno ugrozile 1.000 domaćinstava.

Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja jutros u 5.00 sati iznosio je 620 centimetara, što je za 180 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava. Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u Doboj i iz Doboja su u prekidu tako da je ovaj grad u totalnoj blokadi.

Kopirati
Drag cursor here to close