Čelnici EU traže od Čovića intezivnije aktivnosti na europskom putu BiH
Sastanci u Bruxellesu
OBJAVA: Ponedjeljak, 17. srpnja 2017. 20:00
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Čović Tusk BXLČović Mogherini BXLČović Hahn BXL
2
Čović Tusk BXL
Čović Mogherini BXL
Čović Hahn BXL

Čović je informirao sugovornike o političkoj i gospodarskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu potporu i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih europskih integracija.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bruxellesu, u okviru kojeg je predviđen susret s visokim dužnosnicima EU i Kraljevine Belgije.

Prvi dan posjeta susreo se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, povjerenikom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini.

U razgovorima koji su vođeni Čović je detaljno informirao sugovornike o političkoj i gospodarskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu potporu i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih europskih integracija.

Činjenica da prvi dan predsjedanja počinje u europskoj prijestolnici potvrda je nastojanja da se europski put ponovno vrati u središte napora, te čvrste opredijeljenosti za stabiliziranjem prilika i ubrzanjem vidno usporenih reformskih procesa u zemlji, ističe se u priopćenju iz Čovićevog ureda.

''S tim u vezi, predstojeće razdoblje predsjedanja bit će do kraja posvećeno ispunjavanju obveza nužnih kako bi BiH najkasnije početkom sljedeće godine ostvarila status kandidata, te s te pozicije otpočela pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu istaknuta je važnost dinamiziranja provedbe institucionalno-političkih i gospodarskih reformi, kako bi se osnažio integracijski momentum i kreirale pretpostavke za brže kretanje BiH na njenom europskom putu.

Svi sugovornici su se složili da bezuvjetna opredijeljenost za europsku perspektivu BiH nema alternativu, osobito iz razloga što se u proteklom razdoblju pokazalo da usporavanje europske dinamike slabi unutarnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antieuropskih tendencija i utjecaja. Stoga je u predstojećem razdoblju nužno puno brže rješavati sva otvorena pitanja.

Dužnosnici EU su izrazili svoju punu potporu europskom putu BiH i nastojanjima predsjedatelja Predsjedništva da u suradnji sa svojim kolegama iznova dinamizira europski put BiH, kao jedini način da se ostvari potrebna stabilnost i omogući svekoliki razvoj bh. države i društva, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Miki Mikic
1. Miki Mikic
prije 65 dan.
Evo samo da ga Milencetu popusi pa ce krenuti sa aktivnostima....
+1
-0
2
BA
Firefox
Uskoro Eto
1.1. Uskoro Eto
prije 65 dan.
Nema kada, kaže milanče lego po njemu riđobradi bejha sultan, neda se skinut, dimi li, dimi!
+1
-1
1
BA
Chrome