Zanemarivanje Čapljine!

Čapljinci traže da petlja na Koridoru Vc nosi ime Zvirovići ili Čapljina umjesto Međugorje

Vijesti / Flash | 20. 09. 2014. u 13:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irena Bakalar - Bulum, šefica Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo općine Čapljina, kazala je nedavno medijima kako je Javnom poduzeću ''Autoceste'' Federacije Bosne i Hercegovine upućen je zahtjev za preimenovanje petlje u Zvirovićima.

Ispred Službe prostornog uređenja predloženo je da se spomenuta petlja umjesto Međugorje nazove po naselju Zvirovići ili eventualno Čapljina.

Iz Autocesta su bez konzultacija s nedležnim službama ove općine, s kojima ističu dobru suradnju, pet dana prije puštanja u promet dionice od Zvirovića do Bijače objavili da se petlja zove po pet kilometara udaljenom Međugorju!?

Sve do tada govorilo se o poddionici Kravice - Zvirovići pa se smatralo da će se i petlja zvati po tom čapljinskom naselju.

Preko noći je ''uskrsnuo'' novi naziv za petlju, nakon čega su uslijedile reakcije.

Govoreći o ovoj temi. Ensad Karić, direktor JP ''Autoceste'', na svečanosti otvaranja dionice Bijača - Zvirovići, je rekao: '' Ja razumijem negodovanje građana Čapljine, ali ipak Međugorje je jedan turistički brend koji je poznat ne samo u regiji nego širom svijeta pa smo se vodili mišlju da će ovaj kraj tako više profitirati.

Smatrali smo da je naziv Međugorje snažan mamac za turiste da siđu s autoceste i posjete bilo koji od dijelova Hercegovine, bilo da se radi o Međugorju, Mostaru, Počitelju''.

Naravno da kod Čapljinaca ovakvi argumenti ne piju vode, smatraju da je Međugorje specifično odredište kojemu ne treba reklama pa ni petlja, dok se to ne može reći za Zviroviće, odnosno Čapljinu.

S obzirom da je prostornim planom općine kraj petlje u Zvirovićima uz gospodarsku predviđena i turistička zona, takva odluka Javnog poduzeća ''Autoceste'' uz ti što ne odgovara stanju na terenu, kosi se i s interesima lokalne zajednice koja je zbog autoceste praktično ostala bez obradive zemlje.

A gdje su turistički potencijali općine Čapljina, od ville rustice Mogorjelo, Starog grada u Gabeli, Desila, Hutovog blata, Počitelja pa i same Čapljine koja je urbanistički biser Bosne i Hercegovine?

Na terenu je to proizvelo pomalo komičnu situaciju pa tako na vijaduktu ''Pavlovići'' gdje je održana svečanost otvaranja stoji da je do sedam kilometara udaljenog Međugorja 1900 metara!?

Odluka je neobičnija što Zvirovići i Međugorje nisu susjedna naselja, između njih je Miletina koja pripada općini Ljubuški.

S obzirom da će petnaestak kilometara autoceste prolaziti isključivo prostorom općine Čapljina, teško je očekivati da će nadležne službe ove općine koje se smatraju izigranim, prestati na dalju suradnju bez ''čistih papira'', a to bi u praksi moglo značiti da se iz Autocesta vrate logičnim toponimima, uz koje naravno, mogu stajati i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close