Sigurnost

Čampara: U BiH manje kriminala, ali više prometnih nesreća

Vijesti / Flash | 25. 04. 2015. u 09:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je u razgovoru za Fenu da se mora raditi na smanjenju i sprečavanju kaznenih djela u svakom smislu te riječi da bi se sigurnosna situacija na području Federacije BiH poboljšala.

''Na području Federacije Bosne i Hercegovine što se tiče stanja sigurnosti u prvom kvartalu ove godine, usporednom analizom, u odnosu za isto razdoblje 2014., smanjen je broja izvršenih kaznenih djela za 885 ili 14,6 posto. Smanjen je broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 149, odnosno 3,7 posto i napada na ovlaštenih i službenih osoba za 61, to jest 83,8 posto. Nažalost, povećan je broj prometnih nesreća za 612 ili 10,9 posto'', rekao je Čampara.

Kada je riječ o kratkom pregledu osnovnih pokazatelja kriminaliteta, evidentirano je za ovo razdoblje 14,6 posto manje kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a stopa riješenosti je povećana za 0,97 posto. Ukupan broj kaznenih djela protiv imovine manji je za 17,58, kaznenih djela teške krađe za 20,5, krađe za 17,6 i razbojništva za 5,7 posto.

Federalni ministar unutarnjih poslova istakao je da je povećana otkrivenost broja kaznenih djela npr. gospodarskog i financijskog kriminala za 51,5, korupcije za 50 i zloupotreba droga za 5,9 posto u prvom kvartalu ove godine.

Povratnici najveća prijetnja sigurnosti

Registrirano je i šest kaznenih djela ubojstvo, što je više za tri ubojstva u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Za ta djela je prijavljeno devet osoba među kojima je pet povratnika u vršenju kaznenih djela. Sva ubojstava su riješena, osim jednog koji je sada u nadležnosti SIPA-e.

''Kod izvršenja ovih kaznenih djela, nažalost, uvijek imamo tu pojavu da su to povratnici u izvršenju kaznenih djela koji predstavljaju jedan od sigurnosnih problema u FBiH, odnosno BiH'', rekao je Čampara.

Policija riješi kaznena djela i procesuira izvršitelje tih djela. Neki od njih budu osuđeni ili budu pušteni. Oni koji su osuđeni dugo čekaju na izvršenje kazne, jer, kaže on, zatvori su pretrpani.

Federalni ministar unutarnjih poslova naveo je da nedavni izvještaj pokazuje da veliki broj osoba čeka na izvršenje kaznenih sankcija.

Mišljenja je da će se ta situacija popraviti kada državni zatvor, koji se trenutno gradi na području Istočnog Sarajeva, bude u funkciji kao i kada se i u drugim kazneno-popravnim zavodima poveća kapacitet.

Kao jedan od problema naveo je da tužiteljstvo, sudovi i pravosudne institucije nemaju dovoljno novca da prime nove tužitelje, kao što je to slučaj u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo koje ima puno predmeta i jednostavno ne mogu da stići završiti svoj posao.

Teret na leđima tužitelja

Podsjetio je da je nedavno u Vladi Kantona Sarajevo održan sastanak u vezi s osiguranjem financijskih sredstava za prijem novih tužitelja.

''Sve su to razlozi koji su uzročno-posljedično povezani. Zbog toga moramo svi zajedno raditi i pomagati jedne druge da povratnike u izvršenju kaznenih djela smjestimo tamo gdje im je mjesto'', istakao je Čampara.

Govoreći o strukturi policijskih snaga u BiH, smatra da nije najbolje rješenje kako je ustrojena policijska struktura.

''Smatram da nema te hijerarhijske subordinacije države do dna. Bolje bi bilo po meni da ima. Što je tu je. Moramo poduzeti ono što možemo. Možemo da napravimo jedan sustav mehanizma koordinacije i suradnje svih policijskih agencija radi razmjene informacija, podataka, održavanja sastanaka direktora policijskih agencija i sastanaka na nivou ministara. Time se neće dirati u ničije nadležnosti, ali moramo da imamo operativnu razmjenu. To i međunarodna zajednica od nas traži'', rekao je.

U vezi s tim najavio je da će biti održan sastanak ministra sigurnosti BiH s entitetskim ministrima unutrašnjih poslova.

Također, idući tjedan bit će održan zajednički sastanak federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije (FUP) s resornim ministrima i komesarima policijskih uprava iz 10 kantona na kojem će se razgovarati o sigurnosnoj situaciji u FBiH.

Ravnopravnost među policijskim službenicima

''Razgovarat ćemo i o stvarima koje se trebaju uraditi zbog pristupanja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i svega onoga što proizlazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) koji stupa na snagu 1. juna. Ima dosta segmenata, naročito onih koje se odnose na sigurnost gdje moramo uraditi svoju zadaću jer smo preuzeli obaveze. To se odnosi na Zakon o unutarnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima. Moramo harmonizirati te propise na nivou FBiH, odnosno kantona i mislim da tu ne bi trebalo biti problema'', rekao je federalni ministar unutrašnjih poslova.

Podsjetio je da je Zakon o unutarnjim poslovima na nivou Federacije BiH donesen, a da je zakon o policijskim službenicima koji je sustavno jako bitan za policijsku strukturu, jer rješava njihov radnopravni status, u pripremi.

''Imamo već pripremljen prednacrt tog zakona. Nadam se da će nacrt u dogledno vrijeme biti upućen u proceduru Vladi FBiH, a onda u Parlament'', rekao je Čampara.

Ima tu još poslova, kaže federalni ministar, koji će proizlaziti iz SAA kao što je "formiranje jednog mehanizma koordinacije, odnosno jednog ureda vjerojatno u FMUP-u koji ćemo zajedno raditi s Europskom komisijom, gdje će svi kantoni dati svoje predstavnike, kao i FMUP i FUP, da bi se standardizirali poslovi i radnje koje proizlaze iz ovih zakona".

''Radit ćemo i na Zakonu o nabavci i nošenju oružja, gdje moramo napraviti određeni princip zajedničkih minimalnih standarda te na funkcioniranju i ustroju suport tima za sustav elektronske razmjene podataka između policijskih agencija i tužiteljstva'', najavio je Čampara.

Po njegovim riječima jako će biti bitna unutarnja organizacija, odnosno pravilnik o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a, posebno FUP-a koju treba uskladiti sa Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Najava modernizacije

''Dakle uskladiti ih s onim poslovima koji će se tražiti od nas kao i od FUP-a jer ćemo biti servis u prvostupanjskom postupanju posebnog odjela tužiteljstva i suda koji se formira na nivou FBiH. Naravno, trebat ćemo tu napraviti jedan poseban odjel za financijske istrage te oformiti jedinicu koja će posebno tretirati terorizam, odnosno sve što je u nadležnosti FMUP-a'', rekao je federalni ministar unutarnjih poslova.
''Zajednički ćemo raditi i na jedinstvenom ustroju i organizaciji jedinice za kontrolu nemira u cijeloj BiH jer EK-a i EU od nas traži da zajednički nastupamo, da imamo jedinstveni projekt, jer su nam isti interesi u svim kantonima'', istakao je.

Bitno je, podvukao je Čampara, da "izađemo kao jedan tim i zajednički s jednim zahtjevom".

''U vezi s edukacijom ljudi i nabavkom opreme, EK-a i EU su spremni da nam pomognu u svakom segmentu koje mi budemo tražili, ali je potrebno da zajednički nastupimo. Nadležnosti nikome neće biti oduzete'', istakao je federalni ministar unutarnjih poslova.

''Morat ćemo se baviti i pitanjem akreditacije i opremanjem forenzičkih laboratorija i u vezi s tim se očekuje potpisivanje zajedničkog pisma namjere triju ministara Europskoj uniji'', rekao je Čampara i dodao da je posebno važno akreditiranje forenzičkih laboratorija radi validnosti dokaza.

Istakao je da FMUP i FUP imaju jako dobru forenzičku laboratoriju, ali da se mora poboljšati educiranje osoblja i nabavka opreme.

U potpunosti je odvojena nadležnost ministra FMUP-a i direktora FUP-a i ministara u kantonu i komesara.

''Ministar nema operativne nadležnosti nad radom policijskih struktura, što pozdravljam, a to je i dobro da nema nikakvog političkog utjecaja. FUP je potpuno neovisan u smislu financija, operativnog dijela, činovanja i kreiranja kadrovske politike u okviru FUP-a'', kaže ministar Čampara.

Ističe da FUP, odnosno policijske strukture, trebaju da budu servis tužiteljstva, pravosudnih institucija i samim time da budu na usluzi građanima.

''Zadatak vlade, izvršnih organa i mene kao ministra jeste da stvorimo što bolje materijalne, tehničke i edukativne uslove. Treba da tražimo sredstva iz proračuna da bi policija bila što profesionalnija, bolja i efikasnija. Policija samo treba da radi ono što joj je ovlaštenje i da bude potpuno depolitizirana, imuna na bilo kakav politički utjecaj i tada će pokazati sigurno najbolje rezultate'', smatra federalni ministar unutrarnjih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close