O sankcijama

Cameron: Nanošenje ekonomskog bola Rusiji će donijeti bol i našim gospodarstvima

Vijesti / Flash | 25. 07. 2014. u 10:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tragični gubitak malejziskog aviona treba da bude katalizator za promjenu pristupa Rusije i okončanje sukoba u Ukrajini, smatra britanski premijer David Cameron.

''Niko, naravno, ne kaže da je predsjednik Vladimir Putin namjeravao da let MH17 bude oboren. Malo je vjerovatno da su čak i separatisti željeli da se to dogodi. Ali kontekst za ovu tragediju je jasan. Rusija pokušava destabilizirati suverenu državu, krši teritorijalni integritet i naoružava i obučava pobunjenike'', napisao je on u komentaru objavljenom u "New York Daily News", dodajući da je svijet platio cijenu toga.

Prema riječima Camerona, Putin je suočen s jasnim izborom kako da odluči odgovoriti na ovu tragediju, a ako Rusija ne promijeni svoj pristup Ukrajini, jasno je da Europa i Zapad moraju fundamentalno da promijene svoj pristup Rusiji.

Amerika je, dodao je, već dala primjer, a Britanija poziva europske partnere da uvedu nove oštre ekonomske sankcije.

''Nanošenje ekonomskog bola Rusiji će donijeti bol i našim gospodarstvima. Ali ozbiljne ekonomske mjere su jedini jezik koji će Rusija razumjeti'', poručio je Cameron.

On je podsjetio da su se članice EU dogovorile da na popis sankcija dodaju 15 novih osoba i 18 kompanija, kao i drugih organizacija zbog potkopavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

''Vrijeme je da se osjeti naša moć, utjecaj i resursi. Zajedno sa SAD, prema njegovim riječima, Europa mora učiniti što je potrebno da se okonča konflikt u Ukrajini prije nego što se izgubi još više nevinih života'', zaključio je britanski premijer, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close