Do 50 km/h

Bura u Hercegovini upalila žuti meteoalarm: Zbog jakih udara vjetra izdano upozorenje vozačima

Vijesti / Flash | 27. 11. 2015. u 07:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog jakih udara vjetra na području tri hercegovačke regije livanjske, mostarske i trebinjske upaljen je žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vrijeme.

''Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike'', stoji u upozorenju upućenom građanima.

U Hercegovini je najavljena umjereno jaka bura s udarima vjetra od 40 do 50 km/h.

Oblačno vrijeme s kišom i snijegom

Inače, danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme. Na jugu zemlje kiša prije podne. U ostalim područjima većinom snijeg. U nizinama je moguća i susnježica. Padaline neće biti obilne.

Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između -3 i 3°C, na jugu zemlje od 4 do 9°C.

Upozorenje vozačima

U Bosni su kolnici mokri ili vlažni i skliski, dok se u Hercegovini prometuje po pretežito suhim kolnicima.

Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima vozače se upozorava na ugaženi snijeg i poledicu na kolniku, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Također se vozače upozorava na jake bočne udare vjetra na području jugozapadne Bosne i u Hercegovini.

Bura zatvorila prometnice u Hrvatskoj

Zbog orkanskog vjetra za sav promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, uz obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca-DC50 i DC27), a zatvorena je i autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, a obilazak je za sve skupine vozila, uz pojačan oprez zbog vjetra i mokrog kolnika, Starom cestom kroz Gorski kotar, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zatvorena je i autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika te dionica Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, državne ceste Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Dobroselo-Mazin-DC1 (DC218) te i Krčki i Paški mostovi.

Samo za osobna vozila otvorene su: dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica-Kikovica (A7), brza cesta Solin-Klis (DC1), i državna cesta Gospić-Karlobag (DC25).

Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I, skupina).

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama, DC42 u mjestu Poljanak, DC52 Špilnik-Korenica, DC218 Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Dobroselo-Brotnja i LC59122 u mjestu Ledenik i LC59123 u mjestu Konjsko.

Zbog snježnih nanosa zatvorena je za sav promet županijska cesta LC5062 Lič-Lukovo u Gorskom kotaru te županijska cesta ŽC5199 Šušanj-Štirovača u Lici.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski od snijega u Lici, vlažni u Dalmaciji, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme (na zimskim dionicama javnih cesta je i zakonski obavezna).

U prekidu su: trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Makarska-Sumartin, Split-Supetar, Split-Rogač; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split i brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close