šamaranje datumima

Bumerang se vratio Izetbegoviću

Vijesti / Flash | 29. 09. 2016. u 13:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas kako se ne osjeća odgovornim i krivim i da će dati izjavu povodom poziva Tužiteljstva BiH u vezi s provođenjem referenduma u RS-u, ali videolinkom ili u nekoj od pravosudnih institucija u RS-u, jer u Sarajevo neće ići.

''Neću ići u Tužiteljstvo BiH i neću da pravim medijski spektakl. Javnost nisam obavijestio o pozivu, već Tužiteljstvo BiH'', rekao je Dodik i istaknuo kako "neće da se ponižava i ide u Sarajevo da ga slika tisuću novinara''.

Spreman je izjavu dati u Istočnom Sarajevu, u Tužiteljstvu RS, gdje, kaže, može doći bh. tužitelj ili u Banja Luci.

Ponovio je kako smatra da Sud i Tužiteljstvo BiH nisu ustavni i da će "jednog dana biti srušeni'' i da će on na kraju "likovati, jer ne mogu da mu utvrde nikakvu odgovornost''.

Referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta jeste podržavao, ali, kaže, proveden je na osnovu odluke Narodne skupštine RS-a, a protiv njega se vodi "haranga''.

Sumnja da se može podići optužnica zbog referenduma jer bi, smatra, trebalo uhapsiti "cijeli narod“.

Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, kazao je da je potvrđeno da 9. siječnja ostaje dan tog bh. entiteta, a da je referendum zakonit i dostojanstveno proveden i pokazao je volju građana RS-a.

Radit će, dodao je, na afirmaciji referenduma, kao načina odlučivanja o svim važnim pitanjima, s tim da se naprave vlastiti popisi o glasačima da se ne bi tražili popisi iz Središnje izbornog povjerenstva BiH.

Istodobno, objavljeno je kako će predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas prikupiti potpise da bi se Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti 1. ožujka kao Dana neovisnosti BiH.

Kako je Dodik rekao nakon sjednice Predsjedništva stranke, traže da se taj datum proglasi kao neustavan jer vrijeđa osjećaje Srba, na isti način kako 9. siječnja vrijeđa Bošnjake.

Tvrdi da će se taj zahtjev kompletirati i uputiti Ustavnom sudu BiH "ovih dana".

''Po principu već presuđene stvari o pitanju 9. siječnja, vjerujemo da će biti ukinut 1. ožujka. Ovo je praktično pokrenuo Bakir Izetbegović, jer se bumerang uvijek vraća'', ustvrdio je Dodik.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci je naveo da su SNSD-ovi zastupnici već uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona koje je Federalni parlament usvojio od 2014. godine, jer smatraju da Dom naroda tog parlamenta nije konstituiran u skladu s Ustavom, jer nije dokraja popunjen Klub Srba i nije mogao odlučivati u skladu s ustavnim normama.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković najavio je kako će ta stranka u svoje programe ugraditi referendum kao obvezan način izražavanja volje građana o svakom važnom pitanju u RS-u i institucijama BiH.

''Zastupnici, ministri i izaslanici iz SNSD-a će napraviti analizu svih važnih pitanja i prijedloge za provođenje referenduma u RS-u i o tim pitanjima'', ustvrdio je Vidaković.

Kopirati
Drag cursor here to close