Plan potpore BiH

Bruxelles očekuje hitno formiranje vlasti u BiH

Vijesti / Flash | 18. 11. 2014. u 07:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni Bruxelles očekuje hitno formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini.

Europska unija je pozdravila formiranje Predsjedništva BiH. Od jučer postoji europski plan potpore BiH, a sve inicijative na tom tragu objedinjene su u jedinstven projekt koji uklanja političke prepreke reformama BiH i boljem životu njenih građana, javlja BHT.

Na sastanku europskih ministara vanjskih poslova su doneseni zaključci u kojima je naglašeno da svi dosadašnji uvjeti ostaju na snazi.

Nakon ovog sastanka europskih ministara vanjskih poslova, počinje novi krug konzultacija o pomoći BiH da prekine zastoj u reformama i europskim integracijama.

''Prvi korak bh. lidera je potpis na listu i redoslijed reformi, međutim, ono što je danas usvojeno je da to ne bude izvanistitucionalno potpisivanje nego da to bude program u okviru Vlade, odnosno jedan njegov dio o kojem bi se izjašnjavao Parlament'', izjavila je šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić.

Poslije rasprave, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozdravila je britansko-njemačku inicijativu o novom pristupu BiH, ali i slovenačku i hrvatsku inicijativu.

''Potreban je novi duh suradnje koji bi doveo do efikasnog pokretanja reformi koje su ključ, ne samo za europski put zemlje, već i za poboljšanje svakodnevnog života običnih građana'', rekla je Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close