Rade telefoni

Broje se mrtvi u Ukrajini, Obama tvrdi da Rusija ne smije u rat sa SAD-om

Vijesti / Svijet | 17. 04. 2014. u 07:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri proruska separatista su poginula u pucnjavi koja je izbila tijekom noći u gradu Mariupolju na Azovskom moru, priopćio je u četvrtak ukrajinski ministar unutarnjih poslova.

''Prema preliminarnim podacima, tri napadača su poginula, 13 je ranjeno, a 63 su pritvorena'', napisao je Arsen Avakov na svom profilu na Facebooku opisujući aktivnosti koje su se vodile protekle noći.

Obama je rekao kako vjeruje da Rusija nije zainteresirana za vojni sukob s SAD-om koji je vojno nadmoćniji.

Istodobno, američki državni tajnik John Kerry otputovao je u Ženevu gdje se danas treba sastati sa svojim europskim, ukrajinskim i ruskim kolegama radi rješavanja krize u Ukrajini.

Ovi pregovori između Kerryja, ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, ukrajinskog kolege Andrija Deščitsa i šefice diplomacije Europske unije (EU) Catherine Ashton će biti zahtjevni.

Moskva želi "federalizaciju" Ukrajine, koja je prijetnja od razbuktavanja sukoba prema proeuropskim vlastima u Kijevu, usred odmjeravanja snaga na istoku zemlje između proruskih pobunjenika i ukrajinskih oružanih snaga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio u utorak navečer njemačku kancelarku Angelu Merkel da je Ukrajina "na rubu građanskog rata", ali dvoje lidera je "izrazilo nadu da će susret u Ženevi dati jasan znak da će se situacija vratiti u mirni okvir".

U slučaju neuspjeha, Sjedinjene Američke Države su zaprijetile da će poduzeti nove sankcije protiv Rusije. Prema State Departmentu, one bi pogodile više osoba nego što je sada postojećim sankcijama, ili zabranile pristup nekim ključnim ekonomskim sektorima kao što su rudnici, energija i financijske službe.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako Rusija može očekivati nove sankcije ako pojača podršku separatistima na istoku Ukrajine.

''Dosljedno sam govorio da će Rusija svaki put kad poduzme ovakve korake s ciljem da destabilizira Ukrajinu i povrijedi njezinu suverenost, snositi posljedice'', upozorio je Barack Obama u razgovoru za televiziju CBS.

Obama je za ukrajinsku krizu otvoreno optužio Moskvu, a Reuters prenosi kako su američki i ruski predsjednik obavili ''iskren i izravan'' telefonski razgovor.

Američki dužnosnici su rekli kako su spremni uvesti Rusiji nove sankcije ako sastanak u Ženevi ne donese bitniji napredak. Obama je rekao kako vjeruje da Rusija nije zainteresirana za vojni sukob s SAD-om koji je vojno nadmoćniji.

''Ne želimo rat'', rekao je Obama.

Kopirati
Drag cursor here to close