Popis stanovništva

Broje nas!

Vijesti / Flash | 25. 05. 2016. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Agencija za statistiku BiH koordinira sve aktivnosti na obradi podataka popisa, a radne grupe statističara iz sve tri statističke institucije rade i radit će na obradi podataka u skladu sa Zakonom o popisu i usvojenim Jedinstvenim programom za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine'', rečeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH.

Sve aktivnosti će se i ubuduće, kako su naveli, raditi uz konsultacije s predstavnicima Međunarodne monitoring misije.

Naime, Jean-Michel Durr, predstavnik Međunarodne monitoring misije (IMO), i Marius Andersen iz Eurostata zadužen za BiH, borave u trodnevnoj posjeti statističkim institucijama u BiH.

Planirane aktivnosti započeli su sastankom s direktorom Agencije za statistiku BiH i dva njegova zamjenika i nastavljaju ih kroz rad s koordinatorima popisnih ureda Agencije i entitetskih zavoda za statistiku BiH. Misiji će se pridružiti i Pieter Evereaers, predsjednik Upravnog odbora IMO misije.

Teme razgovora predstavnika Međunarodne monitoring misije i Eurostata s predstavnicima statističkih institucija u BiH su: aktivnosti nakon donošenja Odluke za obradu podataka popisa; trenutni status aktivnosti – što je urađeno vezano za obradu podataka popisa od posljednje IMO misije; dinamika realizacije pojedinačnih aktivnosti do objave rezultata popisa i plan objave svih rezultata popisa.

''Pristup bazi podataka sada, kao i tijekom cijelog procesa obrade podataka popisa, imaju ovlaštene osobe, predstavnici sve tri statističke institucije. Agencija za statistiku BiH poduzela je još 2013. sve mjere zaštite popisne građe. Sada je poduzeta i dodatna mjera sigurnosti, da se kroz implementirani sigurnosni sustav, sve sesije na bazi podataka koje se analiziraju, snimaju na dnevnoj razini za razliku od dosadašnjeg snimanja na tjednoj razini'', ističu iz Agencije za statistiku BiH.

Tijekom posjete predstavnika Međunarodne monitoring misije održani su sastanak direktora statističkih institucija i dopisna sjednica Središnjeg popisnog ureda, a ključna točka dnevnog reda bila je ''Plan aktivnosti na obradi podataka popisa''.

Agencija za statistiku BiH sačinila je prijedlog Plana aktivnosti u procesu obrade podataka popisa i dostavila ga entitetskim zavodima za statistiku i ostalim članovima Središnjeg popisnog ureda da daju svoje komentare.

''Konačni Plan aktivnosti bit će načinjen i potvrđen nakon sastanaka predstavnika statističkih institucija s predstavnicima Međunarodne monitoring misije i Eurostata'', rečeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close