Novi SDP

Bratstvo i jedinstvo, bez entiteta i županija

Vijesti / Flash | 07. 12. 2014. u 10:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kongres SDP-a odlučuje hoće li u BiH opstati ideja bratstva i jedinstva'', rekao je to sinoć na maratonskom kongresu SDP-a BiH Nermin Nikšić nasljednik Zlatka Lagumdžije i novi predsjednik stranke.

Obraćajući se članovima stranke uoči izbora za predsjednika, Nikšić je rekao kako prvi zadatak novog rukovodstva treba biti konsolidacija stranke kako bi na lokalnim izborima 2016. izgradili jedinstven lijevi politički blok, a na općim izborima 2018. jak i jedinstven SDP koji bi bio predvodnik ljevice.

Nikšić je kazao da cilj i platforma SDP-a mora biti jedinstvena i suverena BiH, bez entiteta i županija, utemeljena na vrijednostima ZAVNOBiH-a u kojoj će biti poštovana prava svih građana i naroda.

''Potrebne su reforme, bolne odluke i mi imamo snage za to. Tko je uradio reformu sistema povoljnijeg umirovljenja i spasio mirovinski sustav FBiH od kolapsa, nego mi iz SDP-a. Mi smo proveli reviziju korisnika boračkih naknada i tisuće dezertera i profitera skinuli s proračuna. Tko je proveo najveću reformu kaznenog zakonodavstva u FBiH i izborio se za zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine? Mi iz SDP-a. Nitko drugi to nije ni želio, a ni znao raditi. Pokazali smo sposobnost da provodimo reforme'', naveo je Nikšić.

I drugi kandidati za prredsjednika stranke, koje je Nikšić porazio, podijelili su sličnu viziju o ''novom'' SDP-u.

Dugogodišnji član SDP-a BiH Svetozar Pudarić rekao je da je vilja SDPBiH da nakon kongresa bude još jača politička partija.

''Organizacijsko jačanje i konsolidacija koja nas očekuje neće biti lak i bezbolan proces. Morat ćemo ga voditi u objektivno ograničenom okviru, suočeni s promijenjenom društvenom pozicijom, sada kao opozicijske stranke, kao i sa značajnim smanjenjem onog dijela prihoda koji ostvarujemo na osnovu Zakona o financiranju političkih stranaka u BiH'', rekao je Pudarić, kojem je izmakla Lagumdžijina fotelja.

Kandidat Mirko Pejanović je rekao kako je strateški cilj SDP-a u sljedećoj godini i desetljeću je da BiH postane europska država, što osim članstva u EU uključuje i ustavnu reformu radi uspostavljanja pravne, socijalne i prosperitetne države.

Selim Bešlagić u svom obraćanju je istaknuo kako je doživio razočarenje zbog sumnje koja je uveliko prisutna u SDP-u. Naglasio je da svatko u svakoga sumnja te da "to treba prestati zbog jačanja stranke".

Jedina žena koja je željela biti predsjednicom SDP-a BiH, Besima Borić, naglasila je da su glasači potvrdili da se SDP od vodeće stranke u državi pretvorila u marginalnu stranku, a smatra da su krivci upravo članovi SDP-a jer je bilo mnogo političke demagogije i isprazne retorike.

No, Kongres je prošao i u negativnijim tonovima pa je aktualna potpredsjednica stranke Lidija Korać upozorila kako su pojedini kandidati grubo kršili Poslovnik.

Na govornici je pokazala popis kojeg su neki izaslanici dijelili na kongresu, istakavši kako se na taj način nikada nije radilo u SDP-u. Korać je naglasila da to nije demokracija i da, ako netko smatra da će ući u rukovodstvo kršeći Poslovnik, onda je na pogrešnom putu, jer demokracija znači i poštivanje procedura.

Podsjećamo, aktualni premijer Federacije BiH izabran je za predsjednik SDP-a rano jutros, nakon maratonske sjednice dobivši u drugom krugu glasovanja dobio podršku 233 stranačka izaslanika.

Bivši predsjednik stranke, Zlatko Lagumdžija

Priznao je vlastitu krivnju i rekao kako organi i rukovodstvo stranke na svim razinama snose političku, individualnu i kolektivnu odgovornost za izborni poraz u skladu sa svojim statutarnim ulogama.

''Kao kapetan broda koji odluke nije ni mogao ni donosio sam, moja odgovornost je jasna i taj dio preuzimam. Ne tražim ni od koga tko to sam ne želi da mi se pridruži'', rekao je Lagumdžija.

Istaknuo je da je, između ostalog, "kriv" što je SDP ostao jedina bh. multietnička stranka s realnom snagom da ne dozvoli podjelu naše domovine, te što prije 15 godina na izravni poziv predstavnika međunarodne zajednice u OHR-u nije pristao da bude lider bošnjačkog SDP-a, pa da sa srpskim - Dodikom i hrvatskim - Ivom kao "pitomi" nacionalisti preuzmu što ostane od zemlje vođene "divljim" nacionalistima. 

Kopirati
Drag cursor here to close