Na prosvjedu

Braniteljica preminula ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu

Vijesti / Flash | 22. 10. 2014. u 07:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj kasno sinoć preminula je braniteljica Nevenka Topalušić (60), koja je bila stopostotni ratni vojni invalid, javlja Braniteljski portal.

Preminula braniteljica je nekoliko sati prije smrti dala izjavu medijima i rekla kako će umrijeti ako treba za pravdu...

Unatoč tome što je nakon teškog ranjavanja u Domovinskom ratu, kao pripadnica Gromova bila vezana za invalidska kolica, od prvog je trenutka bila na prosvjedu.

Svi hrvatski branitelji okupljeni na prosvjedu ispred zgrade ministarstva hrvatskih branitelja, okupili su se te su minutom tišine i paljenjem svijeća odali dužnu počast preminuloj, prenijela je Hrvatska televizija.

Članovi Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i jutros su ispred Ministarstva tražeći smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića. Optužuju ih da nisu napravili ništa kako bi zaštitili njihova prava te da nastoje izjednačiti branitelje i agresore na Hrvatsku.

Ministar Predrag Matić, gostujući u emisjiji HRT-a Hrvatska uživo, rekao je kako ne misli predati ostavku na njihovo traženje jer, kako je rekao, nisu me oni postavili pa me neće niti smjenjivati. Prosvjed vidi kao predizbornu manipulaciju. Ministarstvo je prema braniteljima ispunilo sve svoje zadaće, što ću reći i pred zastupnicima u Hrvatskom saboru podnoseći im izvješće o radu, rekao je Matić.

Dodao je kako je na ostavku spreman samo ako se dokaže da je osobno uvijedio Glogoškog ili ako skupe 250.000 potpisa branitelja. Još je jednom potvrdio da nema smanjivanja prava branitelja i da će sve zakonske izmjene biti afirmativnog karaktera.

Da neće biti smanjivanja braniteljskih prava, potvrđeno je i dopisom iz Ministarstva.

Jedan od organizatora prosvjeda, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm rekao je da se pripremaju za dugotrajan prosvjed pred zgradom Ministarstva jer se neće maknuti dok se ne ispuni njihov zahtjev, navodi HRT. Najavio je da će ondje boraviti i mjesec dana ako bude trebalo, za što su se logistički pripremili.

Kopirati
Drag cursor here to close