Sastanci u kafanama

Božićni kolač: Duška Jurišić svjedočila u slučaju Radončić

Vijesti / Flash | 04. 05. 2016. u 15:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, na kojem su svjedočile Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo, Duška Jurišić, novinarka Federalne televizije i Sabahudin Žujo, direktor firme "Farmavita".

Urednica na Federalnoj televiziji Duška Jurišić kazala je pred Sudom BiH da se kod Dalide Burzić raspitivala o tome postoji li kaznena prijava protiv njezinog prijatelja Bakira Dautbašića, javlja BIRN.

Jurišić, urednica i voditeljica emisije "Pošteno", kazala je svjedočeći u korist Državnog tužiteljstva da joj je Dautbašić sredinom prosinca prošle godine u slastičarnici "Palma", između ostalog, ispričao da je kod notara dao izjavu koja se tiče svjedokinje Azre Sarić, javlja BIRN.

Kazao joj je, kako se prisjetila, da je Sarić tražila od njega da intervenira u vezi njene specijalizacije u koševskoj bolnici, a da ona zauzvrat na suđenju Naseru Kelmendiju na Kosovu neće spominjati njegovog stranačkog kolegu Fahrudina Radončića.

Jurišić je dodala da na njeno pitanje je li o tome obavijestio tužiteljstvo ili policiju, Dautbašić odgovorio da će to uraditi kada dođe vrijeme. Navela je i da je optuženi Dautbašić zamolio da provjeri je li protiv njega podnesena kaznena prijava. Kako je ispričala, kontaktirala je prijateljicu Burzić, glavnu tužiteljicu u Kantonu Sarajevo, a koja je nakon što je provjerila, odgovorila da kaznena prijava nije podnesena.

Radončić i Dautbašić optuženi su sa Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem zbog ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu utjecajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se spominjao u optužnici protiv Kelmendija, kojem se sudi za ubojstvo Ramiza Delalića i trgovinu drogom. Sarić je u tom predmetu bila pozvana da svjedoči u korist tužiteljstva.

Svjedokinja Jurišić je govorila i o Božićnom druženju s tužiteljicom Burzić i Himzom Selimovićem. Jedna od tema, kako je dodala, bio je i optuženi Dautbašić. Pošto je Burzić znala da je Jurišić prijateljica s Dautbašićem, pitala ju je, kako je ispričala svjedokinja, da sa njim provjeri može li on 14. siječnja ove godine doći u Tužiteljstvo i dati izjavu na okolnosti notarske izjave koju je podnio zajedno sa svojom partnericom Šahman. Dodala je kako je Burzić rekla da će svakako poslati i službeni poziv.

Kazala je kako joj Burzić nije htjela odgovoriti zbog čega će Dautbašić biti pozvan u Tužiteljstvo.

Dodala je da je zaključila da bi to moglo biti u vezi svjedokinje Sarić, a o kojoj su mediji pisali u vezi a pacijentom koji je preminuo na Koševu.

Jurišić je rekla da je prokomentirala da budu oprezni da se ne dogodi "pritisak na svjedoka". Dodala je kako je Burzić rekla da će ispitati sve okolnosti i da će sve biti u skladu sa zakonom.

Na ovom ročištu, Obrana je ispitala tužiteljicu Burzić koja je sa svjedočenjem počela prošle srijede. Burzić je navela da je sa Jurišić htjela provjeriti da li će Dautbašić 14. siječnja biti u Sarajevu, kao i da će mu uputiti službeni poziv. Dodala je kako do saslušanja Dautbašića i Šahman nije došlo jer su uhićeni po nalogu Tužiteljstva BiH, javlja BIRN.

Na ovom ročištu, kao svjedok Tužiteljstva, saslušan je i Sabahudin Žujo, generalni direktor firme "Farmavita", a u kojoj je zaposlena i svjedokinja Sarić. Žujo se prisjetio kada ga je u prosincu prošle godine na kavu pozvao Dautbašić, a s kojim je prijatelj preko Fudbalskog kluba Željezničar.

Zamolio ga je, kako je rekao, da zatraži od Sarić da u svjedočenju na suđenju Kelmendiju potvrdi ranije izjave koje se tiču ubojstva Ramiza Delalića.

Žujo je kazao da se naredno jutro sastao sa Sarić i misli da je rekao kako treba biti dosljedna u svjedočenju kao u ranijim izjavama. Nakon toga, kako je rekao, pozvao je Dautbašića i Sarić dao telefon. Dodao je da mu je u sjećanju ostalo da je Sarić potvrdila Dautbašiću da će ostati kod ranijih izjava.

Suđenje se nastavlja 11. svibnja.

Podsjetimo, Sud BiH ukinuo je 15. travnja pritvor Radončiću i odredio mu mjere zabrane, među kojima je napuštanje Kantona Sarajevo. Suđenje Radončiću je počelo 30. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close