Optimizam!

Bosić očekuje skoro formiranje Doma naroda i Vijeća ministara BiH

Vijesti / Flash | 27. 12. 2014. u 08:17 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SDS-a Mladen Bosić očekuje da će dvije preostale institucije na razini BiH, Dom naroda i Vijeće ministara BiH, uskoro biti formirane i da će se, umjesto neprekidnog političkog konflikta, pokrenuti reforme u korist svih građana.

Bosić je danas kazao da se očekuje imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH, a zatim se očekuju razgovori o podjeli resora.

"Ukoliko budemo sudjelovali u vlasti na razini BiH, nemamo namjeru da prenosimo nadležnosti s entiteta na državnu razinu, već da damo sve od sebe da te institucije rade na dobrobit građana, rekao je Bosić na press konferenciji ističući da RS i BiH moraju prestati biti "crna rupa" regije.

Umjesto neprekidnog konflikta, dodao je da je potrebno naći rješenje za probleme građana RS-a i BiH te vjeruje da je to moguće, kroz reforme, od kojih bi neke bile i bolne.

Sumirajući ovu godinu, Bosić je rekao da na većinu pitanja o tome da li građani bolje žive dolazi negativan odgovor, jer 2014. nije bila uspješna za RS, nije napravljen iskorak ka boljem i da svi moraju da rade na promjeni takve situacije pukog preživljavanja.

Očekuje da će naredna godina biti bolja za građane u svakom pogledu, da će prestati politika stalnog konflikta, a početi ona o zajedničkim interesima zbog bolje budućnosti.

Kako je rekao, reforme se provode svuda, osim u RS-u, te stoga nema pretjeranog optimizma da se to dogodi i ovdje.

"Dobili su politiku kontinuiteta, koja negira probleme, nezaposlenost, koja je motivirana korupcijom u pokretanju projekata, koja se zaduživala kod isplate penzija..., rekao je Bosić i dodao da proračun RS za narednu godinu ne ulijeva povjerenje, već se vidi da se uskraćuju sredstva lokalnim zajednicama u RS-u, a i dalje im se prebacuju obveze.

Kopirati
Drag cursor here to close