Kad se male ruke slože..

Borjana Krišto u prednosti nad Slavom Kukićem u Parlamentu: Čelnika Vijeća ministara bira RS?

Vijesti / Flash | 08. 06. 2011. u 08:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako i Borjana Krišto i Slavo Kukić kao prijedlozi za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH trenutačno u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mogu računati na po (najviše) 17 sigurnih glasova zastupnika, kandidatkinja HDZ-a BiH (i HDZ-a 1990) ipak je u blagoj prednosti.

Razlog toga je u entitetskom glasanju u Parlamentu BiH. Naime, Krišto može računati na sigurnu podršku osam zastupnika iz SNSD-a, četiri iz SDS-a, te jednog iz DNS-a, što je 13 od ukupno 14 zastupnika iz RS-a.

Iako za sada kada je u pitanju FBiH Krišto ima garantiranu potporu svega četiri zastupnika iz tog entiteta, unatoč što je to nedovoljno, bliža je poziciji predsjedateljice Vijeća ministara.

Da bi njen izbor bio osporen, nužno je (u drugom krugu) osigurati dvije trećine glasova protiv zastupnika iz FBiH, odnosno njih 19. Trenutno moglo bi ih biti 17, ako se računaju glasovi zastupnika SDP-a (osam), SDA (sedam), te po jedan iz HSP-a BiH i NSRB-a. Ovo naravno pod uvjetom da Mladen Ivanković Lijanović odustane od kandidature za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Ostane li pak Ivanković Lijanović samostalni (drugi) kandidat stranaka platforme, mogao bi računati da će za izbor na tu poziciju moći glasati sam za sebe u Predstavničkom domu PSBiH. No, tada bi kandidat tri stranke platforme (SDP-a, SDA i HSP-a BiH) Slavo Kukić izgubio jedan glas i ostao na 16.

No, i kada bi Kukić imao potporu svih 17 glasova stranaka platforme u Predstavničkom domu PSBiH, činjenica da svi oni dolaze od zastupnika iz FBiH ne ide mu u prilog. Iz RS-a bi eventualno mogao računati na podršku samo jednog, i to zastupnika PDP-a, što je potpuno nedovoljno za izbor (potrebna minimalno podrška jedne trećine - pet zastupnika).

Važnu ulogu u izboru budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara moglo bi imati sedam glasova zastupnika iz FBiH u Predstavničkom domu PSBiH - četiri iz SBB-a, dva iz Stranke za BiH, te jedan iz DNZ-a.

Od njih, odnosno njihovih eventualnih glasova za ili protiv ovisi da li će zapravo kandidatkinja dva HDZ-a Borjana Krišto i biti izabrana za predsjedateljicu Vijeća ministra BiH.

Kako piše sarajevski list, nije zgorega podsjetiti da je upravo uz presudni utjecaj iz RS-a te uz potporu četiri zastupnika SBB-a i dva Stranke za BiH zastupnik HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu PSBiH Božo Ljubić izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg na nastavku konstituirajuće sjednice 20. svibnja.

Do pozicije je Ljubić došao tijesnom većinom, i to u drugom krugu izjašnjavanja sa 22 glasa za (SNSD, SDS, DNS, HDZBiH, SBB i SBiH) 16 protiv (SDP, SDA, HSP i NSRB), te jednim suzdržanim (DNZ).

Njegov protukandidat, zastupnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, također je imao identičan broj glasova za - 22, ali s drugačijim omjerom raspodjele snaga po entitetima. Jurišić je, naime, osigurao potporu SDP-a, SDA, NSRB-a, te također, SBB-a i SBiH, ali je za protivnike imao čak 13 zastupnika iz RS-a (SNSD, SDS i DNS), što je više od dvije trećine (deset) glasova protiv. Upravo to ga je onemogućilo da bude izabran. I u ovom slučaju DNZ je bio suzdržan.

Presudili su, dakle, glasovi zastupnika iz RS-a. Pretpostavke su stoga da bi i u slučaju predsjedatelja Vijeća ministara BiH uz entitetsko glasanje njega mogao nametnuti RS.

Kopirati
Drag cursor here to close