Okupljanje

Borci u Sarajevu pregovaraju, u Mostaru razočarani

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 11:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici bivših boraca koji su se danas okupili pred zgradom Vlade Federacije BiH pozvani su u tu instituciju na pregovore.

Okupljeni traže prihvaćanje rezolucije koju je izradio Savjet branitelja Federacije BiH, a u kojoj žele jedinstven registar boraca, jedno krovno boračko udruženje i borački dodatak.

Na početku prosvjeda poručeno je da je danas krajnji rok za usuglašavanje bivših boraca s predstavnicima Vlade FBiH.

U Sarajevu su okupljeni članovi boračkih udruženja iz Kantona Sarajevo, a pridružili su im se nekadašnji pripadnici Armije RBiH, HVO-a i MUP-a iz deset županija.

Blokirano Kamensko, Orahovlje, Bijača i Crveni Grm

Zbog prosvjeda boraca od 12.15 sati blokirani su granični prijelazi Orahovlje, Bijača i Crveni Grm, kao i petlja Šićki Brod na raskrsnici magistralnih puteva M-19, M-1.8 i M-4 kod Tuzle, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Članovi Udruge „Zaboravljeni branitelji“ podružnica Tomislavgrad sa svojim simpatizerima u četvrtak su podne izašli na Granični prijelaz Kamensko te ga jedno vrijeme blokirali za sav promet nakon čega su otvorili jedan prometni trak, kazao je za Fenu predsjednik te udruge Vladimir Galić.

Ovaj čin blokade je podržalo oko stotinjak branitelja s područja Tomislavgrada kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze, kao i na odnosom vlasti prema onim braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava.

Po Galićevim riječima, oni će ostati na Graničnom prijelazu Kamensko na prosvjedu do daljnjeg, odnosno dok Savjet branitelja BiH ne donese drukčiju odluku.

''Mi ne odustajemo od zacrtanih ciljeva, poput braniteljskog dodatka koji ne može biti manji od prosječne mirovine u FBiH u iznosu od 326 maraka, jedinstvenog registra branitelja, te besplatnog zdravstvenog osiguranja'', kazao je Galić.

Iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije oglasili su se kako ne sudjeluju u organiziranju ovakvih prosvjeda, niti ih podržavaju na bilo koji način.

Travnik: Jad i čemer

U Travniku se okupilo nekoliko stotina demobiliziranih branitelja iskazujući nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalaze.

''Tu smo da pokažemo sav naš jad i čemer. Branili smo ovu državu i borili se za nju, a sada nas gaze'', kazao je predsjednik Organizacije demobiliziranih branitelja općine Travnik Almir Tucaković.

Kako je kazao, branitelji su nezadovoljni jer Općina Travnik nije implementirala zakone koji su na nju preneseni sa županijske razine, a to je, među ostalim, Zakon o dopunskim pravima branitelja.

''Nitko od ovih ljudi nije dobio ništa. Nismo nikakva stranačka organizacija i samo se borimo za svoja prava'', kazao je Tucaković.

Prosvjednici traže da se, među ostalim, u Federaciji BiH prihvati rezolucija kojom bi se nezaposlenim braniteljima osigurala mjesečna naknada, koja ne može biti niža od 326 KM. Traže, također, formiranje jedinstvene organizacije branitelja, a do tada da se proglasi moratorij na financiranje braniteljskih udruga. 

Pripadnici boračkih udruženja s područja Tuzlanskog kantona današnjim okupljanjem daju podršku borcima iz cijele BiH koji traže od Vlade FBiH da usvoji rezoluciju.

Bivši borci iz Živinica, Lukavca, Tuzle, Teočaka, Gračanice i Kalesije su okupljanjem blokirali put na petlji Šićki Brod u oba pravca, a promet se usmjerava preko naselja Lipnica.

Eniz Paščaninović, predsjednik Udruženja zaboravljeni branitelji i borci iz Živinica, koji je ujedno i potpisnik rezolucije za TK, izjavio je za Fenu da su demobilizirani borci danas blokirali put, jer se nadležna vlast oglušila na njihove zahtjeve koje su iznijeli nedavno na prosvjedimau Sarajevu, a odnose se na usvajanje rezolucije.

Prosvjednom šetnjom u Novom Travniku, oko 200 demobiliziranih branitelj danas je upozorilo na svoje probleme.

''Želimo da nas netko zapazi, da se usvoji rezolucija a ona jasno kaže braniteljski dodatak i objava registra'', kazao je jedan od prosvjednika Hamdija Krnjić, dodajući da se traži i jedinstvena udruga branitelja.

Razočarani u Mostaru 

Također, čelnici Savjeta govore da su se bivši borci, kako je i najavljeno, okupili ispred glavnih institucija širom Federacije BiH, no stanje na terenu govori kako je broj okupljenih jako mali.

Tako se u Mostaru okupilo tridesetak, većinom demobiliziranih branitelja, na Španjolskom trgu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, kako su naglasili, odnosom vlasti prema onim braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava.

Demoblizirani branitelj Šerif Nurković kazao je u izjavi za medije kako demobilizirani branitelji već dvije godine traže svoje prava, no bez uspjeha.

Dodao je kako demobilizirani branitelji imaju svoje organizacije koje ih predstavljaju, ali da ne rade svoj posao kako treba.

Što se tiče slabog odziva branitelja na današnjem prosvjedu, Nurković je kazao: „Mi smo sve krivi... Svi čekaju da im sve netko drugi riješi, jer mi smo takvi. Kada pogledate druge zemlje, npr. Francusku, kada se dogodi samo jedno malo nezadovoljstvo, na prosvjede izađe cijela zemlja. Mi umiremo, palimo se, a nitko neće da izađe na prosvjede“.

Ponašanjem predstavnika demobiliziranih branitelja, ogorčen je i Mustafa Gaš, koji je istaknuo kako ih treba biti sramota što se nisu pojavili na prosvjedu.

Po njegovim riječima, predstavnici demobiliziranih boraca sami sebe biraju na "tajnim sjednicama i zakuskama".

"Svi kukaju da nemaju, a nitko neće da dođe na prosvjed", ogorčen je Gaš.

Kopirati
Drag cursor here to close