Predstavnici EU

BiH se treba vratiti na put europskih integracija

Vijesti / BiH-EU | 26. 09. 2014. u 15:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Evropske komisije, u ime Europske unije, sastali su se s predstavnicima Bosne i Hercegovine ovaj tjedan u Sarajevu, na zasjedanju 7. Privremenog odbora.

Ovaj odbor, sastavljen od visokih dužnosnika, sastaje se jednom godišnje kako bi razmotrio sveukupne odnose između EU-a i BiH.

Naziva se "Privremenim odborom" imajući u vidu da Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju još uvijek nije stupio na snagu.

Sastankom je predsjedavala direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić i kopredsjedavajući Jean-Eric Paquet, direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za proširenje Europske komisije.

Bh. delegacija izvijestila je o obavljenom poslu u procesu približavanja tijekom proteklih 15 mjeseci.

Ukazujući na ograničeni napredak koji je postignut, Delegacija EU pozvala je domaće vlasti da prevladaju ukupni zastoj u procesu europskih integracija.

Posebno je naglašena potreba hitnog uspostavljanja učinkovitog koordinacijskog mehanizma između vlasti u BiH o pitanjima vezanim za EU i to ne samo u cilju uspješne i učinkovite interakcije s EU, već i provedbe sljedeće faze osiguranja sredstava EU-a za BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Delegacija Europske unije također je naglasila važnost Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji se na temelju obuhvatnih konzultacija u BiH tijekom 2014. godine, bavi ozbiljnim strukturnim ekonomskim problemima u zemlji.

Izraženo je očekivanje da će se nakon listopadskih izbora predložene reforme hitno pokrenuti na relevantnim razinama vlasti u BiH, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close