Josipović i Izetbegović

BiH je najvažniji susjed i partner Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 08. 04. 2014. u 12:33 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na bilateralnom sastanku, održanom u sklopu Mostarskog sajma, složili su se kako fokus njihova djelovanja i u BiH i u Hrvatskoj treba biti gospodarstvo.

Tijekom današnjeg sastanka izražena je želja da BiH što prije postane članica EU, a kako je istaknuo Josipović, na tom putu BiH ima punu potporu

U izjavi za medije nakon bilateralnog susreta, Izetbegović je kazao kako treba pomoći gospodarstvenicima kako bi se popravilo stanje u ekonomiji u Hrvatskoj i BiH, te kako bi te dvije zemlje snažnije surađivale.

Bespotrebno zaustavljanje

Izetbegović je ovogodišnji sajam u Mostaru ocijenio dobrim iako je, kako je kazao, "malo u sjeni zbog događaja koji su se odigrali u BiH prije dva mjeseca".

''Neki od izlagača nisu došli, ali uvjeren sam kako ćemo stabilizirati prilike, ustvari već ih stabiliziramo, i da ćemo iduće godine imati jedan dobar sajam, koji će biti posjećeniji od današnjeg'', kazao je Izetbegović.

Zahvalio je predsjedniku Josipoviću na intenzivnom angažmanu Hrvatske po pitanju integracija BiH u EU.

''Mislim da smo bespotrebno godinama zaustavljeni na nerješavanju slučaja Sejdić - Finci i da je to, po meni, trebao biti samo jedan od uvjeta koje treba BiH ispuniti. Znači, ne preduvjet, već uvjet'', istaknuo je Izetbegović.

Što prije u EU

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je kako je današnji razgovor bio fokusiran na želju da se s političke razine pošalje snažna poruka gospodarstvima da je potrebno surađivati, te da se dadne poticaj vladama da riješe određena pitanja. a posebice pitanja vezana za članstvo Hrvatske u EU.

Tijekom današnjeg sastanka izražena je želja da BiH što prije postane članica EU, a kako je istaknuo Josipović, na tom putu BiH ima punu potporu s hrvatske strane.

''Problemi koji se na tom putu susreću su unutarnji problemi BiH i mi se nadamo kako će se dogovorom riješiti, a na nama, koji smo prijatelji, je da pomognemo i da u tijelima EU snažno lobiramo za BiH'', poručio je Josipović.

Izrazio je zadovoljstvo što na Mostarskom sajmu ima dosta izlagača, puno partnera iz Hrvatske.

''Susreli smo investitore iz BiH koji djeluju u Hrvatskoj, investitore iz Hrvatske koji su ovdje i međusobno trguju i to je pozitivno i optimistično za obje zemlje'', kazao je Josipović naglasivši kako je siguran da će nakon ovog sajma gospodarska suradnja dviju zemalja biti bolja i intenzivnija.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja mostarskog sajma, Josipović je rekao kako je BiH je najvažniji susjed i partner Hrvatskoj.

''Uzimajući u obzir podatke o gospodarskoj suradnji i unatoč smanjenju trgovinske razmjene, gospodarstvo i trgovina su ostali jedna od najvažnijih komponenti odnosa", rekao je Josipović

Kopirati
Drag cursor here to close