Sarajevo

BiH građani dobivaju nove osobne iskaznice

Vijesti / Flash | 02. 07. 2011. u 12:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani naše zemlje morati će 2013. godine ponovno mijenjati dokumente, jer će se uvoditi nove osobne iskaznice s posebnim čipom i digitalnim potpisom.

Predviđeno je da uvođenje nove osobne iskaznice počne 2013. godine, te će ih građani mijenjati onda kada im bude istekao rok korištenja starog dokumenta.

Međutim, za sada se ne zna koliko će građani plaćati vađenje nove osobne iskaznice, jer će cijenu novog dokumenta tek utvrditi Vijeće ministara BiH.

Naime, Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je u postupak Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici državljana BiH, kojim se predviđa uvođenje novih osobnih dokumenata koji će sadržavati elektronski memorijski čip s biometrijskim podacima.

Predloženim zakonom su predviđene izmjene koje će omogućiti primjenu propisa vezanih uz elektronički potpis i zaštitu osobnih podataka, kao i usklađenost propisa s europskim zakonodavstvom.

Iz Ministarstva civilnih poslova potvrdili su agencijama da će takva osobna iskaznica biti, između ostalog, korištena i za elektroničko potpisivanje i uporabu elektroničkih usluga u skladu sa Zakonom o elektroničkom potpisu BiH i propisima donesenim na osnovi tih podataka.

Predviđeno je da se određene potvrde mogu dobiti i elektroničkim putem na osnovi zahtjeva stranke postavljenog na portalu nadležnog tijela, čime se olakšava procedura osobama koja će koristiti elektroničke usluge.

Kada je riječ o spremnosti MUP-ova za izdavanje novih osobnih dokumenata, očekuje se njihovo kadrovsko i tehničko osposobljavanje do termina kada će se krenuti u izdavanje novih dokumenata.

S obzirom da je riječ o sustavu koji je vrlo sličan sustavu biometrijskih putnih isprava, dosadašnja iskustva u primjeni tog sustava bit će korisna i za uvođenje novih dokumenata, naveli su iz Ministarstva.

Naime, Ministarstvo civilnih poslova BiH je spomenuti zakon uputilo u postupak  i nije u mogućnosti tvrditi kad će proći postupak u Parlamentarnoj skupštini BiH i početi njegova primjena.

Postojeće osobne iskaznice već sadrže biometrijske podatke, unutar 2D bar koda. Ali, kako nikada nisu nabavljeni čitači tih kodova, taj podatak može se zanemariti.

Kod na poleđini dokumenata služi tek kao dodatna zaštitna mjera koju u slučaju potrebe institucije mogu provjeriti. Srbija je usporedo s uvođenjem biometrijskih putovnica uvela i osobne iskaznice s čipovima, a isto je ove godine učinila i Crna Gora.

Kopirati
Drag cursor here to close