Do tada nepromijenjeno

BiH 'gasi' OHR čim nepovratno bude na europskom putu

Vijesti / Flash | 20. 03. 2015. u 08:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tek kada BiH bude nepovratno na europskom putu, OHR će biti zatvoren'', rečeno Nezavisnim novinama jučer iz ureda, dok se u BiH gotovo prestalo razgovarati o zatvaranju OHR-a, koji je već duže vrijeme neaktivan.

''Potrebno je ispuniti i sve uvjete iz 2008. godine, te da lokalne institucije efikasno profunkcioniraju. Vijeće za implementaciju mira je tijelo koje će odlučiti jesu li svi uvjeti ispunjeni i kada će OHR biti zatvoren. Do tada, OHR ostaje u BiH s nepromijenjenim mandatom", naveli su iz OHR-a.

Nije direktno odgovoreno na pitanje onemogućuje li nazočnost OHR-a kretanje BiH k EU, no u EU ne razmišljaju o toj fazi, uglavnom smatrajući da će pristupni proces uzeti mnogo vremena, tako da je moguće da se "problem OHR-a" u međuvremenu riješi sam od sebe.

U Delegaciji EU u Sarajevu su kratko rekli da je Vijeće EU na sastanku u prosincu 2014. godine jasno stavio do znanja što je potrebno uraditi.

"Vijeće je zaključio da će nakon usvajanje pisane izjave o reformama biti potrebno postići konkretan napredak u implementaciji reformske agende kako bi kandidatura za članstvo u EU mogla biti razmotrena od strane EU", izjavio je Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije EU u Sarajevu, indirektno stavivši do znanja da OHR neće biti problem za podnošenje kredibilne aplikacije. "Nezavisnim" je neslužbeno potvrđeno da u EU postoje dvije struje - jedna koja je za zatvaranje OHR-a i druga koja bi željela da OHR ostane još neko vrijeme, ali nam je rečeno da je to pitanje stavljeno po strani i o njemu se skoro godinu dana uopće ne raspravlja.

Ocjenjuje se da će tek kada BiH ostvari napredak u reformama na koje se obavezala prihvaćajući europsku inicijativu, pitanje OHR-a ponovo doći na površinu i u Europi će se njime više baviti. Kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi prije 2017. godine, kada bi BiH mogla doći u poziciju da postane kandidat za članstvo u EU, pišu Nezavisne.

U međuvremenu, u BiH se više gotovo ni ne razgovara o činjenici da su ispunjeni skoro svi ciljevi i uslovi za zatvaranje OHR-a iz 2008. godine.

Ispunjen je dio koji se odnosi na implementaciju Finalne arbitražne odluke za Brčko. Vlada RS odavno je izbrisala entitetsku granicu kroz distrikt, nakon čega je zatvorena i Kancelarija visokog predstavnika u Brčkom.

BiH je implementirala i tri ekonomska uvjeta koji se odnose na sporazum o metodologiji utvrđivanja koeficijenta za raspodjelu sredstava iz indirektnog oporezivanja, kao i na osnivanje Nacionalnog fiskalnog savjeta. Usvojena je Nacionalna strategija za pitanja ratnih zločina, donesen je Zakon o strancima i azilu, a prije nekoliko godina usvojena je i Strategija za reformu sektora pravosuđa, na osnovu koje se sad sprovodi strukturirani dijalog o pravosuđu s EU. Jedini problem koji je još preostao da bude riješen je pitanje vojne i državne imovine, a rješenje se još ne nazire.

Za Srećka Latala, analitičara, pitanje OHR-a trenutno nije prioritetno pitanje. On podsjeća da je OHR već tri godine neaktivan i služi samo kao mogućnost aktiviranja ako bi se situacija u BiH naglo destabilizirala.

"S ovakvim uređenjem kakvo ima BiH trebat će nam više godina da dobijemo kandidatski status. U međuvremenu, ako budemo provodili reforme, odluka o zatvaranju OHR-a biće donesena veoma brzo. A ako stvari budu išle u drugom smjeru, OHR će ovdje ostati još dugo", kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close