Daniel Senver

BiH će teško u NATO s Dodikom: Nismo zainteresirani za takve saveznike

Vijesti / Flash | 20. 04. 2015. u 07:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavnu, krajnje kontroverznu tvrdnju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da će BiH čekati na Srbiju da prvo ona ude u NATO pa tek onda pristupiti realizaciji tog inače službeno usvojenog euroatlantskog opredjeljenja, analitičari u Washingtonu primaju s očekivanom dozom sumnjičavosti. Pridruživanje NATO-u jedno je od strateških euroatlantskih stremljenja u cijeloj regiji.

Odgovarajući na nekoliko pitanja Avazovog dopisnika u SAD-a, stručnjak za balkanska pitanja Daniel Senver, profesor za menadžment konflikta i viši suradnik Centra za napredne transatlantske studije na čuvenom Sveučilištu "John Hopinks", kaže da ga čude te riječi člana Predsjedništva BiH. Posebno jer se radi o političaru za kojeg kaže da bi "morao znati bolje".

Ivanićeve riječi čude, jer one, na neki način, negiraju i višegodišnji angažman bh. institucija na približavanju BiH ka Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP - (Mem-bership Action Plan).

''Ivanić bi morao znati bolje. Kada bih ja bio bosanski Srbin zabrinut za stabilnost i sigurnost, ja bih bio zainteresiran za istraživanje mogućnosti članstva u NATO-u u okviru vlastitih zakonskih ovlasti, bez obzira na to što Srbija odluči'', kaže Senver.

Na pitanje o utjecaju službenog Beograda na stavove srpskih političara u BiH kada je NATO u pitanju, znajući da Srbija odbija članstvo u zapadnom vojnom savezu, te da li bi to mogla biti tema za razgovore na najavljenom susretu potpredsjednika Joe Biden i srbijanskog premjera Aleksandra Vučića u Washingtonu, Senver kaže da uvjetovanje članstva BiH u NATO-u ugrožava suverenitet.

''Rado bih da potpredsjednik Biden kaže Vučiću kako SAD respektiraju pravo Srbije da sama donese svoju odluku o NATO-u i da to isto očekujemo od Srbije da poštuje pravo Bosne i Hercegovine da neovisno donese svoju odluku. Uvjetovanje bosanskog članstva u NATO-u ugrožava bosanski suverenitet'', kaže Senver.

On dodaje da će "Bosna i Hercegovina imati poteškoća da bude dobrodošla u NATO sve dok Milorad Dodik ostaje snažna sila unutar zemlje.

''NATO nije zainteresiran za saveznike na koje ne može računati'', tvrdi on.

Kopirati
Drag cursor here to close