Planovi

BiH će do 2019. godine postati zemlja bez mina?

Vijesti / Flash | 04. 04. 2014. u 06:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 4. travnja, međunarodnog Dana svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama mina, nevladina organizacija ''Inicijative preživjelih od mina“, članica Međunarodne kompanje za zabranu mina (ICBL), podsjeća da se ove godine obilježava 15 godina od stupanja na snagu Konvencije o zabrani protupješadijskih mina.

Bosna i Hercegovina je, zahvaljujući značajnoj podršci međunarodnih donatora u proteklih 15 godina, znatno napredovala prema ostvarenju konačnog cilja da postane zemlja bez mina do 2019. godine.

Međutim, osiguranje finansijskih sredstava za čišćenja preostalih miniranih područja u najvećoj mjeri pada na teret nadležnih instutucija u Bosni i Hercegovini kako je predviđeno državnom Strategijom protuminskih aktivnosti 2009-2019. Nakon polovice sprovedbenog perioda strategije, evidentno je ogromno kašnjenje u čišćenju miniranih područja, te je postalo očigledno da Bosna i Hercegovina neće biti u stanju da postigne krajni cilj u planiranom vremenskom roku, stoji u priopćenju NVO ''Inicijative preživjelih od mina''.

Priliku za reviziju dosadašnjih napora i dodatno animiranje svih aktera u Bosni i Hercegovini u cilju postizanja krajnjeg cilja, nadležne institucije će imati na globalnoj Revizijskoj konferenciji koja će se održati u Mozambiku, krajem lipnja ove godine.

Zajedno sa državama potpisnicama Konvencije, uključujući i 70 drugih država kontaminiranih minama, imaće mogućnost i obavezu da detaljno izvjeste o tome na koji način će ispuniti preostale obaveze iz konvencije.

''U vezi s tim, pozivamo nadležne institucije da, između ostalog, urade reviziju Strategije protivminskih aktivnosti 2009-2019 što je moguće prije a svakako prije Revizijske konferencije, te na osnovu revidirane strategije, potvrde da krajnji rok za završetak ćiščenja svih preostalih miniranih područja u BiH ostaje 2019. godina. Ukoliko postojeći plan i krajnji rok više nisu realni, potrebno je predstaviti revidirani, realan i ambiciozan plan s novim krajnjim rokom za čišćenje svih preostalih miniranih područja'', priopćenjo je iz NVO ''Inicijative preživjelih od mina''.

Nadležne institucije bi morale iskoristiti razdoblje do konferencije za detaljnu pripremu i provedbu revizije strategije, upozoravaju iz NVO ''Inicijative preživjelih od mina''.

''Iako vrlo ambiciozan, vjerujemo da je ovakav izazov nepohodan institucijama koje upravljaju protuminskim aktivnostima u BiH kako bi napravile ozbiljnu procjenu o tome kako mogu kvalitetnije raditi u narednim godinama i kreirati realnije mogućnosti za postizanje krajnjeg cilja ''Bosna i Hercegovina bez mina'', stoji u priopćenju NVO ''Inicijative preživjelih od mina''.

Kopirati
Drag cursor here to close