Izbjeglice

Austrija zatvara granice

Vijesti / Flash | 07. 09. 2015. u 10:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski kancelar najavio je kako će njegova zemlja početi sa zatvaranjem granica nakon dvodnevnog priljeva izbjeglica bez presedana, javlja Independent.

Werner Faymann je rekao da mjere dogovorene između Austrije i Njemačke o prihvatu velikog broja izbjeglica iz Mađarske moraju postupno biti ukinute.

"Mi smo pomogli više od 12.000 ljudi u akutnoj situaciji. Sada se moramo, korak po korak, udaljiti od izvanrednog stanja prema normalnoj situaciji u skladu sa zakonom i dostojanstvom," rekao je Faymann nakon telefonskih razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koje opisuje kao "intenzivne".

Makedonsko je pak ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da su evidentirana 1.936 stranih državljana koji su nezakonito ušli u zemlju preko južne granice s Grčkom tokom 24 sata od nedjelje ujutro do ponedjeljka ujutro.

Kako javlja Makedonska informativna agencija (MIA), oni su iskazali želju da zatraže azil u Makedoniji da bi se mogli slobodno kretati kroz zemlju 72 sata prije prijavljivanja.

Iz Slovenije stižu vijesti kako bi ta zemlja bila spremna prihvatiti 2.000 izbjeglica, bude li trebalo.

''Za sada nema indikacija da će se oni preusmjeriti prema Sloveniji'', izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova u Luksemburgu, gdje se odvija još jedan sastanak o postupanju s izbjeglicama koji žele u srednju Europu preko Grčke, Makedonije i Mađarske.

"Ne protivimo se kvoti po kojoj bismo primili oko 2.000 izbjeglica, ali za sada ne bilježimo bitno povećanje njihova broja. Migracijski trendovi su normalni i po sadašnjim podacima nema indikacija da će se balkanska ruta izbjeglica preusmjeriti prema Sloveniji", kazao je šef slovenske diplomacije.

Erjavec je još u subotu upozorio da je položaj članica EU-a u izbjegličkoj krizi različit i da izbjeglice na Sloveniju uglavnom gledaju kao na potencijalnu tranzitnu državu, jer žele u Njemačku ili skandinavske države, te da bi se Slovenija, primi li veći broj azilanata, mogla suočiti s problemom ako bi ih morala zadržati na svom teritoriju unatoč njihovoj želji da idu dalje na sjever.

"Ako bismo ih zadržavali na silu, to bi moglo dovesti do konfliktnih situacija, s time da ih se smjesti u Sloveniju oni bi se morali i sami složiti", kazao je Erjavec, komentirajući mogućnost da Sloveniju zahvati migracijski val ili da dobrovoljno preuzme manji broj izbjeglica.

Kopirati
Drag cursor here to close