Nulta tolerancija

Austrija: Uhićeni džihadisti azilanti

Vijesti / Flash | 20. 08. 2014. u 16:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska policija uhitila je u srijedu devet osoba koje su osumnjičene da su kao džihadisti željele da sudjeluju u ratu u Siriji.

Džihadisti su se nalazili, prilikom uhićenja, navodno blizu državne granice.
Uhićeni imaju status azilanata u Austriji i, ukoliko tužiteljstvo bude nad njima izreklo mjeru istražnog pritvora, ministrica unutarnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je najavila da će pokrenuti postupak oduzimanja azilantskog statusa.

Uhićenju je prethodila intenzivna istraga Savezne službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Čitava akcija je provedena u suradnji i po nalogu državnog tužiteljstva u Beču s BVT-om, objašnjeno je iz austrijske policije.

Ona je, ujedno, poručila da protiv džihadista mora biti vođena politika nulte tolerancije.

Istovremeno je ukazala da je prije par nedjelja, zajedno a ministarstvima pravosuđa i vanjskih poslova predložila paket mjera borbe protiv džihadista.

Jedan dio paketa mjera se tiče oduzimanje statusa azilanata u slučaju da osoba koja ima takav status u Austriji, a sudjeluje u ratnim sukobima u inozemstvu.

U Austriji se već izvjesno vrijeme s posebnom pažnjom prati novonastala radikalno islamistička scena koja veliča borbu Islamske države, u kojoj su prije svega mladi, kako su ranije pisali austrijski mediji, turskoj, bosanskog i čečenskog porijekla.

Oni su, preko interneta, prije svega svojim prijetnjama Jezidima privukli pažnju policije, prenosi agencija Tanjug.

Inače u ratu u Siriji, prema procjenama austrijskih vlasti, sudjeluje oko 100 boraca iz Austrije.

Kopirati
Drag cursor here to close