Nadzor

Amerikanci nadgledaju mostarske rupe; Odgovorni još uvijek šute

Vijesti / Flash | 05. 01. 2016. u 13:10 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svu štetu koja nastane, prema svakom ugovoru snosi izvođač'', rekao je Emir Nuspahić, šef Službe za građenje infrastrukturnih objekata grada Mostara komentirajući za Dnevni list propadanje asfalta u mostarskom naselju Zalik.

Naime, asfalt nanesen nakon kopanja prometnice za postavljanje cijevi za kolektor, propao je nakon prvih kiša. Izvođač radova na dionici na lokalitetu Sjevernog logora u dijelu od Djevojačke česme pa do izlaska iz Zalika je Izgradnja Tojaga.

Nuspahić je potvrdio medijima kako američka tvrtka Louis Berger plaćena da vrši nadzor oko izgradnje.

''Masno smo im platili za tu uslugu! Oni su odgovorni za nadzor'', rekao je Nuspahić i dodao kako je posao nadzora i izvođača radova da vodi računa o kvaliteti.

Beograd ne zna ništa

Iz sjedišta tvrtke Louis Berger u Beogradu, koja je angažirana na nadzoru, rečeno nam je kako ne mogu reći što se događa na terenu.

''Tvrtka Louis Berger ima nekoliko projekata u BiH u 20 općina. Teško je odmah prikupiti informacije s terena'', rečeno je za Bljesak.info iz tvrtke uz obećanje da će nam proslijediti informacije nakon što ih prikupe od kolega.

Iz mostarske inspekcije rečeno nam je kako oni ne mogu davati izjave, ali su nam odbili i reći jesu li mostarski inspektori izlazili na teren.

U sve se uključila i politika. Tako je Naša stranka uputila priopćenje u kojem navodi da se, ako oni najjednostavniji radovi poput novog asfaltiranja ulica nakon postavljanja kolektorske infrastrukture imaju ovakve nedostatke, može samo pretpostaviti što se ispod asfalta nalazi.

''Stranački graditelji i stranački nadzorni organi gradnje već isporučuju produkte svog rada koji ni po čemu ne mogu da opravdaju silni javni novac koji se troši na njih. Apeliramo na nadležne da spriječe potpunu lakrdiju, te da osiguranju neovisni nadzor radova'', navodi Naša stranka.

''Vozanje'' inspekcija

I mostarski ogranak Hrvatske republikanske stranke još mjesecima prije početka izvođenja radova reagirao što javno, što dopisima gradskoj upravi, zašto se toliko čeka na izvođenje radova na kolektoru, kad se znalo da su sredstva odobrena i kad se znalo za rokove zadane od strane kreditora, kaže za Bljesak.info Silvio Bubalo predsjednik GO Mostar HRS-a.

''Naši upiti su ignorirani od strane gradske uprave. S radovima se krenulo tek u trenutku kad je kreditor zaprijetio penalima i krenulo se stihijski, umjesto da se radi u skladu sa postojećim zakonskim regulativama i standardima izgradnje. Dovoljno nam je bilo da su radovi krenuli u jesen, ne u ljeto. Čim su započeli radovi, javno smo pozvali Službu za inspekcijske poslove grada Mostara da se uključi u inspekcijski nadzor radova'', kaže Bubalo i dodaje kako je ta Služba ignorirala njihov javni poziv.

Potom su prijavili inspekciji izvođače radova, tražeći izlazak na teren prometnog inspektora, inspektora za graditeljstvo i inspektora za okoliš. No, i oni ignoriraju njihov zahtjev.

Mutni poslovi

''Nakon isteka zakonskog roka od 30 dana, ponovno se pismenim putem tzv. požurnicom obraćamo Službi za inspekcijske poslove grada. U međuvremenu dogodila se ona velika poplava u gradu, dogodilo se puknuće vodovodne cijevi u Franjevačkoj ulici, te se dogodio cijeli niz prometnih nezgoda sa materijalnom štetom, slijedom nepoštivanja Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Nakon 15 dana ignoriranja i te naše 'požurnice' 11.12. se obraćamo pismenim putem drugostupanjskom organu radi tzv. šutnje uprave.

Drugostupanjski organ je u ovom slučaju Ministarstvo prostornog uređenja HNŽ. Iz ministarstva dobivamo odbijenicu. Po navodima ministarstva, inspekcijske službe rade posao po službenoj dužnosti, tako da nema 'šutnje uprave'. Isti dan ministarstvo šalje dopis Službi za inspekcijske poslove grada Mostara da postupe po zahtjevu stranke. Pitamo se tko je tu lud?!

Ako gradska inspekcija radi 'po službenoj dužnosti' kako navode iz ministarstva, kako je moguće da se poslovi izvode na tako površan način da na pojedinim mjestima puca beton i asfalt nakon samo par dana od završetka radova? Drugo pitanje, ako rade po službenoj dužnosti i nema „šutnje uprave', čemu onda dopis Ministarstva Službi za inspekcijske poslove da postupe po zahtjevu stranke? Dakle očigledno je kako su posrijedi neki mutni poslovi'', zaključuje Bubalo za Bljesak.info.

Informacije od izvođača radova poduzeća Izgradnja Tojaga, do zaključenja članka, nismo mogli dobiti.

Kopirati
Drag cursor here to close