Yee

Amerika šuti, ali misli na BiH

Vijesti / Flash | 29. 05. 2015. u 07:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želim vas uvjeriti da Bosna i Hercegovina ostaje vrlo važna za SAD, za State Department, kao zemlja koja je prošla dosta toga kroz teško vrijeme i kao zemlja prema kojoj mi gajimo veliko prijateljstvo'', rekao je za Dnevni avaz Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika.

Rekao je kako je BiH zemlja koja treba podršku međunarodne zajednice, uključujući i SAD, kako bi ostvarila ciljeve koje skupa dijelimo.

''Možda vaše zemlje nema u novinskim naslovima, možda to nije prva stvar o kojoj naše najviše vodstvo, predsjednik i državni tajnik, govore ili daju intervjue, ali možete biti uvjereni da ima mnogo ljudi upravo ovdje u State Departmentu, u Pentagonu i Bijeloj kući koji još misle o BiH - o tome kako skupa s EU mi možemo biti još efektniji u pomaganju vašoj zemlji'', kazao je Yee.

Upitan podržava li Washington posljednju EU - britansko-njemačku inicijativu, kazao je kako vjeruje, i to posebno uz 20. godišnjicu Daytonskog sporazuma, da je nužno ojačati napor ka reformama, a to je zajednički napor.

''Naravno, narodi BiH i njihovi izabrani lideri trebaju predvoditi reformski proces, jer oni su ti koji trebaju donositi odluke. No, isto tako je važno i da međunarodna zajednica osigura pomoć, savjet, ohrabrenje, jer to je potrebno da BiH donese važne odluke, specijalno kada su to teške odluke. Mi ćemo, kao što smo to činili od potpisivanja, pa i prije Daytona, raditi na tome, počev s našim veleposlanstvom na terenu, preko naših diplomata u Washingtonu i u regiji. Kroz osmišljavanje plana, kao što je inicijativa EU, na implementaciji radimo veoma blisko s vašim zvaničnicima, diplomatima i EU te državama koje su zainteresirane za uspjeh BiH'', rekao je Yee.

Kaže kako je američka podrška toj inicijativi sadržana primarno u pružanju ohrabrenja, savjeta, tehničke i materijalne pomoći kada je to potrebno, kako bi se osiguralo da proces krene naprijed.

''Mi smo uvjereni da je ovo ključna godina, važna prilika, ne samo zbog 20. godišnjice Daytona nego zato što je BiH nedavno imala izbore i zato što izgleda da za to postoji atmosfera, uključujući i ono što su uradili građani u veljači prošle godine kada su izrazili svoje nezadovoljstvo uvjetima u kojima se BiH našla. To je i zato što znamo da ćete sljedeče godine imati općinske izbore. Zbog svih tih faktora koje imamo, ove godine, uz povećanu pažnju zbog godišnjica Daytona i masakra u Srebrenici, EU, SAD i sve ostale zemlje koje imaju interesa za uspjeh radit će skupa s novim bh. vodstvom na usuglašavanju i implementiranju traženih reformi'', rekao je Yee.

Kopirati
Drag cursor here to close