Na rubu

Američki lovci presreli ruske MiG-ove i bombardere nad Aljaskom!

Vijesti / Flash | 21. 09. 2014. u 10:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski borbeni zrakoplovi još su jednom ovog tjedna doletjeli do samog ruba američkog i kanadskog suverenog zračnog prostora.

Kako prenosi CNN, dva su američka borbena zrakoplova F-22 Raptor u četvrtak u blizini Aljaske zatekla skupinu ruskih aviona u kojoj su se nalazila dva Iljušina Il-78, koji služe za opskrbu borbenih zrakoplova gorivom te dva Miga-31 i još dva bombardera Tupoljev TU-95, poznatih pod imenom “medvjed”, prenosi Jutarnji list.

Oni su, kako je izvijestilo američko zrakoplovno zapovjedništvo, doletjeli svega 55 nautičkih milja od obala Aljaske, a nakon što su ih presreli američki zrakoplovi okrenuli su se i u pravilnoj formaciji udaljili od američke obale.

Podsjetimo, Aljaska je bila dio carske Rusije od koje ih je 1867. godine kupio SAD za 7,2 milijuna dolara da bi nakon toga na tom geografski izdvojenom dijelu države prvo pronašli zlato, a kasnije i naftu. Inače, samo dan ranije i kanadski su borbeni zrakoplovi zatekli dva ruska bombardera “medvjeda” u blizini svojih obala.

Kopirati
Drag cursor here to close