Jemen

Al-Kaida napala zatvor i oslobodila 300 zatvorenika

Vijesti / Flash | 02. 04. 2015. u 09:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Al-Kaida na arapskom poluotoku (Aqpa) napala je u četvrtak centralni zatvor u Mukali na jugoistoku Jemena i oslobodila više od 300 zatvorenika, među kojim i jednog od svojih vođa, iskoristivši kaos koji je izazvao rat u zemlji, izjavio je jedan sigurnosni izvor.

Jedan od vođa Aqpe Halid Batarfi, koji je u zatvoru već četiri godine, bio je među zatvorenicima koji su uspjeli pobjeći iz centralnog zatvora u Mukali, u pokrajini Hadramut, koji su u zoru napali borci ekstremističke mreže, izjavio je ovaj izvor za AFP.U okršaju koji je uslijedio poslije napada ubijena su dva zatvorska čuvara i pet zatvorenika, kazao je isti izvor.

Osim zatvora, Aqpa je napala u Mukali sjedište lokalne valsti, filijalu Centralne banke, policijsku stanicu i urede obavještajnih službi, naveo je isti izvor.Al-Kaida je izvela napade u trenutku kada šiitski pobunjenici Huti i njihovi saveznici pokušavaju osvojiti Aden, glavni grad na jugu.

Snage šiitskih pobunjenika poznatih kao Huti povukle su se s položaja u centralnom Adenu nakon zračnih napada koje je rano jutros izvela koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, izjavili su stanovnici ovog lučkog grada na jugu Jemena.
Oni su rekli da se povukla jedna jedinica Huta i saveznički borci, koji su 24 sata ranije tenkovima i oklopnim vozilima defilirali distriktom Kor Maksar u Adenu, ali su napomenuli da je dio njihovih snaga ostao u susjednim kvartovima, prenio je Reuters.

Huti su u Adenu, posljednjem značajnom uporištu pristalica predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija koga podržava Saudijska Arabija, nedavno osvojili dobar dio terena unatoč jedno tjednim zračnim napadima Saudijske Arabije i koalicije koju uglavnom sačinjavaju sunitski arapski saveznici.

Hadijev ministar vanjskih poslova Rejad Jasin Abdula pozvao je jučer na efikasniju međunarodnu akciju kako bi se zaustavili šiitski borci, saveznici Irana, prije nego što u potpunosti preuzmu kontrolu nad gradom, navodi britanska agencija. Sukobi u Jemenu naglo su se pojačali pošto je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tijekom vikenda počela zračne napade u toj zemlji kako bi zaustavila Hute.

Operacije Saudijske Arabije i ostalih država u kojima pretežno žive sunitski muslimani imaju za cilj da zaustave Hute i bivšeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha u preuzimanju kontrole nad državom i omoguće povratak predsjednika Hadija. Zbog eskalacije sukoba u Jemenu međusobno se optužuju Saudijska Arabija i susjedni Iran, dok zapadni izvori upozoravaju da je konflikt doveo do "ivice totalnog kolapsa", prenosi Tanjug.

Huti, saveznici bivšeg predsjednika Saleha, preuzeli su prijestolnicu Jemena Sanu prije šest mjeseci i kontroliraju veći dio zemlje, koja se suočava i s južnim secesionističkim pokretom, plemenskim neredima i moćnim regionalnim krilom Al Kaide baziranim u centru i na istoku zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close