Vrijeme za analizu

Ako dođe do referenduma, SAD će poduzeti mjere protiv Dodika

Vijesti / Flash | 28. 11. 2015. u 09:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugledni američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer očekuje da će referendum u Republici Srpskoj, ako do njega dođe, ubrzati ozbiljne aktivnosti Vlade SAD-a protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika „pa barem da to bude zabrana putovanja i zamrzavanja sredstava“.

‘’Nadam se da će i EU uraditi bar nešto slično tome. Bilo da dođe do referenduma ili ne, vrijeme je za potpunu analizu bogatstva i imovine koju su političke vođe u BiH stekle. Korupcija i ogoljenje državne imovine su dokumentirani. Vrijeme je da se to zaustavi’’, izjavio je američki stručnjak za Balkan Serwer u današnjem izdanju "Oslobođenja".

Na konstataciju novinarke da se svijet u protekla dva desetljeća promijenio i pitanje koja je uloga BiH u borbi protiv terorizma odgovorio je „da BiH treba uraditi isto što i ostale balkanske države: pokušati da osigura da terorizam, posebno islamska struja nema prostora za širenje i pridobivanje novih sljedbenika“.

‘’Ekonomski napredak, pažljive policijske istrage i pravedni sudski procesi, proturadikalne rasprave i uska suradnja s međunarodnim partnerima, svi imaju svoju ulogu’’, kazao je.

Upitan jesu li SAD nedavnim boravkom potpredsjednika Josepha Bidena u Zagrebu najavile značajniji angažman na Balkanu i gdje je tu BiH Serwer kaže „Vidjet ćete da SAD u potpunosti podržavaju članstvo BiH u EU sve dok ona ispunjava uvjete pravne stečevine“.

‘’Nema alternative za to. Isti je slučaj i s NATO-om. Ukoliko BiH odluči postati član, dovoljno je samo da ispuni uvjete članstva da bi dobila podršku SAD-a’’, kazao je ugledni američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer.

Kopirati
Drag cursor here to close