Sirija

Ako Amerika napadne, riskira rat s Rusijom

Vijesti / Flash | 14. 10. 2016. u 12:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barak Obama ima samo dvije opcije u Siriji – američko zrakoplovstvo će napasti sirijsku vojsku i riskirati rat s Rusijim ili će SAD izgubiti utjecaj u tom dijelu svijeta, navode analitički portali.

Kako prenose izvori iz Bijele kuće, Obama i njegovi najviši savjetnici za vanjsku politiku će razmotriti "vojne i druge opcije u Siriji".

Vijest dolazi u trenutku kada izvori s terena ističu da rusko zrakoplovstvo i sirijske snage nastavljaju žestoke napade na položaje militanata u istočnom Alepu.

Pretpostavlja se da bi istočni Alep uskoro mogao pasti, a već u sljedećim danima bit će jasno hoće li SAD to dopustiti, odnosno hoće li se u završnici bitke za najveći sirijski grad, koja traje još od ljeta 2012. godine, odlučiti za neki radikalan potez.

Prema izvještajima s terena, ruska vojska se već priprema za moguću eskalaciju, odnosno početak američkog bombardiranja sirijskih vojnih položaja.

Postoji određena vjerojatnoća da bi Rusija mogla da uzvrati na američke napade jer Rusi tvrde da se na tim položajima nalaze i njihovi vojnici.

Protuzračni sustavi

Rusi su na prostoru Sirije rasporedili svoje napredne protuzračne sustave "S-300" i "S-400".

Neki od Obaminih savjetnika tvrde kako SAD sada moraju djelovati silom ili će izgubiti utjecaj u Siriji.

Jedan dio zagovara izravne američke udare na sirijske vojne baze, radare, skladišta oružja i protuzračne sustave. Dio diplomata vjeruje da nije realna mogućnost Obaminog prihvaćanja takvih planova.

Umjesto toga, može se očekivati da će dati "zeleno svjetlo" za dostavu naprednijeg oružja islamističkim militantima na terenu.

Istodobno, sirijski predsjednik Bašar Asad upozorio je u intervjuu za list Komsomoljskaja pravda na opasnost od izbijanja globalnog sukoba zbog Sirije. Prema njegovim riječima, trenutna situacija u svijetu podsjeća na "hladni rat u fazi razvoja".

"To je nešto što se pojavilo sasvim nedavno, s obzirom na to da mislim da Zapad i osobito SAD nisu prekinuli hladni rat čak ni nakon raspada SSSR-a", naglasio je Bašar Asad i dodao da proces konfrontacije uključuje mnogo "političkih scena", a da je Sirija jedna od najvažnijih.

''Glavni cilj je očuvati američku hegemoniju u svijetu i ne dozvoliti nikome da na međunarodnoj ili političkoj sceni bude partner, bilo da je to Rusija ili čak njihovi zapadni saveznici'', rekao je Bašar Asad je istaknuo da je glavni problem u Siriji uplitanje drugih zemalja koje podržavaju teroriste "svakodnevno i u svakom trenutku".

Rusija neće predlagati nove inicijative za rješenje sukoba u Siriji

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da nema "nikakva specijalna očekivanja" od sutrašnjih razgovora o sirijskoj krizi koji će biti održani u Lozani, zato što Moskva još nije vidjela recipročne korake njenih zapadnih partnera, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je Lavrov novinarima u armenskoj prijestolnici Yerevanu kazao da "Rusija ne namjerava iznositi nove inicijative za rješenje sukoba u Siriji".

Reuters podsjeća da su se Lavrov i državni tajnik SAD John Kerry ovog tjedna dogovorili o održavanju sastanka u Švicarskoj, kako bi se razmotrili dalji koraci koji bi mogli da budu poduzeti da bi se došlo do razrješenja sirijskog konflikta.

Navodi se da bi i ministri vanjskih poslova Turske, Katara, Saudijske Arabije i Irana mogli također da sudjeluju u ovim pregovorima.

"Želimo da se latimo konkretnog posla i vidimo u kojoj mjeri naši partneri poštuju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN (o Siriji). Mi nećemo ništa predložiti", rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close