Istraga

Akcija Gibraltar: Predao se Ejub Kučuk – Nemam što kriti

Vijesti / Flash | 23. 10. 2014. u 08:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jutarnjim satima, osumnjičeni Ejub Kučuk, koji se za vrijeme provođenja akcije Gibraltar, nalazio u inozemstvu, stupio je u kontakt s pravosuđem i policijom i predao se policijskim djelatnicima SIPA-i.

Nakon predaje, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, realiziran je pretres stana i prostorija koje koristi osumnjičeni, nakon čega će biti predat postupajućem tužitelju.

Tužitelj i njegov tim, radili su intenzivno u protekla 24 sata i ispitali sve osumnjičene koji su lišeni slobode. U zakonskom roku, tužitelj će uputiti prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene u ovom predmetu. Pritvor će biti zatražen iz razloga opisanih u članku 132. ZKP BiH, a između ostalog bit će zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

''Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice protiv osoba odgovornih za zloupotrebe i financijske malverzacije u višemilijunskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Inače, Kučuk se javnosti objavio preko Facebooka rekavši kako je ''jako ružno vidjeti svoje ime u novinama''.

''MITA Group nikada nije sudjelovala ni u jednom poslu kojem je naručitelj ERONET, bili smo jedni od rijetkih koji su se godinama zalili na njihove postupke nabavke. O slučaju koji se spominje ne znam ništa, niti sam ikada znao. Neke od osumnjičenih/uhićenih znam, radio sam s njima dugi niz godina obzirom da poslujemo u okviru iste branše još od 1997 godine. Suradnja s našom agencijom bila je korektna, a često su bili spremni na pomoć svima kojima je to trebalo. Između naših agencija nema bilo kakvih spornih poslova, a da je bilo kome iz MITA Group to poznato'', napisao je Kučuk i dodao kako (u trenutku pisanja posta, op.a.) nije u BiH te da se trebao u našu zemlju vratiti u petak.

''Obzirom na razvoj događaja, skratio sam odmor i poslovne obveze i krećem za Sarajevo u kasnim popodnevnim satima. Čim dođem u Sarajevo, planiram se javiti istražnim organima i staviti se na raspolaganje'', napisao je Kučuk i dodao kako nema što kriti.

 

Podsjećamo u spomenutoj akciji uhićeni su direktori telekom tvrtke HT Eronet Stipe Prlić i Zoran Bakula te još sedam osoba uključujući i Nevena Kulenovića, direktora marketinške agencije koja je zaključivala velike poslove otkupa prava na prijenose značajnih sportskih natjecanja te Lajlu Torlak, direktoricu TV Pink BiH.

"Riječ je o osobama osumnjičenim za kaznena djela organiziranog kriminala u svezi sa zloporabom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilijunskim iznosima", pojašnjeno je iz državnog odvjetništva.

Kopirati
Drag cursor here to close