Nakon kamera

Air Tractor i kamere stižu u pomoć hercegovačkim vatrogascima

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 06:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da sezona požara u Hercegovini ne jenjava, potvrđuju svakodnevni izvještaji vatrogasnih jedinica, koji govore o tome kako, na primjer, mostarski i čapljinski vatrogasci znaju imati i više od 20 intervencija dnevno.

Pune ruke posla imaju i vatrogasci u drugim hercegovačkim mjestima, a do sada, srećom, nije bilo potrebe za angažiranjem helikoptera ili kanadera iz susjedne Hrvatske, piše Dnevni avaz.

Tehnički detalji

No, da je nabavka letjelice za gašenje požara imperativ, pokazalo se nebrojeno puta do sada. Stoga su i u Upravi za vatrogastvo i civilnu zaštitu HNŽ zasukali rukave te se svojski angažirali u projektu ''Holistic'', koji financira Europska unija, a u kojem sudjeluje 20 partnera iz osam zemalja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Slovenije, Albanije, Grčke, Crne Gore i Srbije i čija je ukupna vrijednost osam milijuna eura.

''Do 15. rujna, do kada je rok, definitivno ćemo u nekoliko pograničnih općina ugraditi kamere za rano otkrivanje požara, odnosno u Neumu, Ravnom i Čapljini. To je u završnoj fazi, jer su natječaji okončani, prošli su i rokovi žalbe tako da su ostali još samo neki tehnički detalji'', otkrio je direktor Uprave Eugen Ćubela.

Prema njegovim riječima, kamere će biti instalirane na najviša mjesta u ovim općinama, a kada se požar detektira, automatski će se kontaktirati Operativni centar civilne zaštite u HNŽ u Mostaru, nakon čega će se organizirati akcija gašenja.

''Naravno, sljedeći korak bit će nabavka Air Tractora za Hercegovinu, jer kanader, zbog konfiguracije našeg terena, nije pogodan. Oni imaju mali manevarski prostor tako da vodu mogu uzimati jedino s jezera, ali i to je, narodski rečeno, knap'', rekao je Ćubela.

Cijela županija

Stoga su se Air Tractori, kako naglašava, pokazali najboljima i CZHNŽ će definitivno učiniti sve da nabavi letjelicu koja će biti stacionirana u Mostaru.

''Jasno, letjelica će opsluživati cijelu županiju. Jer, šta će nam kamere, kada ih postavimo, ako se požar nema čime ugasiti, pogotovo kada je riječ o nepristupačnom i kontaminiranom terenu'', ističe Ćubela.

Kopirati
Drag cursor here to close