Krov nad glavom

74.000 izbjeglica u regiji s neriješenim stambenim pitanjem

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 16:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici izbjegličkih udruženja u Srbiji zatražili su danas da se ubrza rješavanje njihovih stambenih problema, u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u kome sudjeluju Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

U panel diskusiji "Izbjeglice i krov nad glavom - problemi i perspektive", predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocijenio je kako su aktivnosti na tom planu nedovoljne, naročito od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Prije toga se nešto i radilo na tom planu, imali smo program stambenog zbrinjavanja koji je trebalo da bude supstitucija za vraćanje stanarskih prava", rekao je on i ocijenio da je to samo jedan od neriješenih problema Srba u Hrvatskoj.

"Da je pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj vraćeno 40.000 oduzetih stanarskih prava, imali bismo 150.000 povratnika u Hrvatsku i sad ne bismo imali ovako tešku situaciju", izjavio je Budimir.

Mirela Popović Stanić iz Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske rekla je da se ulaskom u EU ništa nije promijenilo u realizaciji ovog regionalnog projekta te dodala da je za njih najveći izazov rješavanje nešto više od 4.500 preostalih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje obitelji kojima je oduzeto stanarsko pravo.

U panel diskusiji tjednika "Vreme" i Delegacije Europske unije u Srbiji iznesen je podatak da s neriješenim stambenim pitanjem u regiji živi oko 74.000 izbjeglica, odnosno oko 27.000 obitelji.

Panel je organiziran u okviru projekta "Pogled uprt u europsko pravo: Izbjeglice i azilanti", koji u okviru programa "Jačanje medijske slobode u Srbiji" financira Europska unija, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close