''škrtica'' Zizou

Zinedine Zidane najštedljiviji trener u eri Florentina Pereza

Sport / Nogomet | 03. 09. 2017. u 08:44 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Era Zinedine Zidanea obilježila je i promjenu trendova po pitanju transfera igrača u Real Madridu. Njegov pragmatični pristup doveo je do toga da Francuz postane najmanje rastrošan trener koji je do sada radio uz predsjednika kluba Florentina Pereza.

Pod vladavinom 70-godišnjeg Pereza, Los Blancosi su postali poznati kao Galacticosi, a zasluge za to ima legendarni trener Vicente del Bosque koji je potrošio 200 milijuna eura na tržištu nogometaša u prve dvije godine (2000. i 2001.).

Uz blagoslov predsjednika Pereza, Carlo Ancelotti je potrošio 290 milijuna eura, prije svega na dovođenje James Rodrigueza i Garetha Balea, dok je njegov prethodnik Jose Mourinho u svoje prve dvije sezone investirao 128 milijuna.

Te su brojke u velikoj suprotnosti s naglaskom na dovođenje mlađih igrača, što je prakticirao Zidane, plativši samo 4 milijuna eura za Marca Asensija, 26 milijuna eura za Thea Hernandeza, 30 milijuna eura za Alvara Moratu, 16.5 milijuna eura za Danija Ceballosa i 6 milijuna eura na Jesusa Valleja. Ukupno, dakle, 82,5 milijuna eura, piše MARCA.

Dakako, treba uzeti u obzir i eventualnih 45 milijuna koje će Real platiti za velikog brazilskog talenta Viniciusa Juniora, kad se ispune svi uvjeti iz predugovora.

Zidane je za sada markantniji u odnosu na mnoge prethodnike i iz još ranijih era. Primjerice, za vrijeme Ramona Calderona, koji je bio predsjednikom između dvije Perezove ere, Realovi treneri Fabio Capello i Bernd Schuster trošli su znatno više na igrače od Zidanea, premda su tada visine transfera bile znatno skromnije u odnosu na današnje.

Također su Reala i dvije odštete koje je platio otpuštenim trenerima koštale neusporedivo više nego sam Zidane u svojoj prvoj sezoni na mjestu prvog trenera (35 milijuna). Otprilike je toliko Carlos Queiroz platio za Davida Beckhama kad ga je doveo u ekipu Reala u kojoj je igrao Zidane.

Svojevremeno je Vanderlei Luxemburgo nakon jedne trenerske sezone u kraljevskom klubu (2005/2006) imao odštetnu klauzulu za otkaz u visini od čak 96 milijuna, dok je Rafa Benitez (2015/2016) za svoj otkaz potraživao 74 milijuna.

Jedan od trenera koji su bili među većim Realovim promašajima, Manuel Pellegrini, potrošio je 2009. godine nevjerojatnih 254 milijuna eura na pojačanja.

Kopirati
Drag cursor here to close