Dva kluba

Zbog nesposobnosti Košarkaškog saveza BiH, ABA liga određuje bh. predstavnike

Sport / Flash | 23. 07. 2017. u 10:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Košarkaškoga saveza Bosne i Hercegovine nije uspio odrediti dva kluba koja bi slijedeće sezone igrala u drugoj regionalnoj ABA ligi.

Želju je iskazalo šest klubova: Bosna Royal Jelly, OKK Sloboda iz Tuzle, Mladost iz Mrkonjić Grada, Leotar iz Trebinja, Zrinjski iz Mostara i Široki.

Zbog nemogućnosti dogovora oko dvaju ponuđenih i potpuno različitih prijedloga, najvjerojatnije će Skupština regionalne ABA lige na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku i uputiti pozivnicu na adresu dvaju bosanskohercegovačkih klubova.

Prvi prijedlog stigao je na adresu Upravnog odbora Košarkaškoga saveza Bosne i Hercegovine iz nekoliko županijskih saveza, a nije dobio “zeleno svjetlo”, a po njemu bi Bosna kao finalist prošlogodišnjeg Prvenstva izravno izborila pravo igranja u tom natjecanju, dok bi se drugi klub dobio odigravanjem utakmice između prošlogodišnjih polufinalista Prvenstva Bosne i Hercegovine Zrinjskog i Slobode, javlja Vecernji.ba.

Drugi prijedlog koji su inicirali Košarkaški savez Republike Srpske i Košarkaški savez Herceg Bosne bio je igranje završnog turnira zainteresiranih klubova. Dva najbolja kluba s tog turnira stekla bi pravo nastupa u drugoj ABA ligi.

Čini se kako je ovaj drugi prijedlog mnogo kvalitetniji zbog niza razloga. Ponajprije, pokretanje druge regionalne ABA lige potpuno je novo natjecanje gdje bi samo uspjeh iz prošle sezone eliminirao klubove koji su nekoliko sezona držali sami vrh bosanskohercegovačke košarke.

Uz to, ne postoji nikakav pravilnik koji bi na neki način odredio uvjete pod kojim bi bosanskohercegovački klubovi igrali drugu regionalnu ABA ligu i što bi bilo s mogućnošću njihova igranja u Prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Stoga bi završni turnir u prvoj sezoni igranja druge ABA lige bio najbolje rješenje, a za sljedeće sezone trebalo bi se donijeti pravilnik kojim bi se utvrdilo tko ima pravo igranja u tom regionalnom natjecanju.

Kopirati
Drag cursor here to close