Španjolska

Završna borba za medalje na košarkaškom SP - Amerikanci jure rekord Jugoslavije

Sport / Košarka | 13. 09. 2014. u 11:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetsko košarkaško prvenstvo u Španjolskoj ušlo je u samo završnicu kada se očekuju posljednji obračuni za raspodjelu medalja, a za onu najsjajniju će se u nedjelju boriti reprezentacije Srbije i SAD-a.

U madridskoj Areni će večeras u 18.00 sati snage odmjeriti Litva i Francuska, a bolji iz tog meča će se okititi brončanom medaljom aktualnog prvenstva svijeta.

Finale je na rasporedu sutra u 21.00 sati, također u Madridu, a sastaju se Srbija i SAD.

Srbija je u sinoćnjem polufinalnom susretu svladala Francusku i već su ostvarili povijesni uspjeh osvajanje prve medalje na svjetskim prvenstvima od kako nastupaju pod tim imenom, samo još ostaje da se vidi kojeg će sjaja ta medalja biti.

S druge strane, SAD će u meču protiv Srbije jurišati na obranu titule osvojene na prošlom prvenstvu u Turskoj, kako bi ušli u društvo Brazila i Jugoslavije koje su ranije obranile titulu prvaka svijeta.

Amerikanci će sutra igrati i za još jedan rekord - oni naime imaju priliku da osvoje petu titulu svjetskog prvaka, po čemu bi se izjednačili sa reprezentacijom bivše Jugoslavije. Prvu titulu prvaka svijeta Amerikanci su osvojili na prvenstvu 1954. godine u Brazilu, zatim 1986. godine u Španjolskoj, a potom su slavili 1994. godine u Kanadi i 2010. godine u Turskoj.

Aktualno Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj je 17. smotra najboljih reprezentacija planete, a do sada je sa pet titula prvaka najuspješnija reprezentacija bivše Jugoslavije.

Prvo svjetsko prvenstvo igrano na teritoriji Europe igrano je 1970. godine u bivšoj Jugoslaviji, koja se tada i okitila prvom zlatnom medaljom. Potom su slavili na prvenstvima 1978., 1990., 1998. i 2002. godine.

Jugoslavija je bila i tri puta srebrena i dva puta brončana na prvenstvima svijeta.

Prvo svjetsko prvenstvo igrano je u Argentini 1950. godine, a domaćin je i osvojio prvu titulu najboljeg na svijetu. U finalu su svladali SAD, dok je treće mjesto osvojio Čile.

Kopirati
Drag cursor here to close