Česi trijumfirali

Završeno Europsko prvenstvo u raftingu u Banja Luci

Sport / Flash | 24. 05. 2015. u 18:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi tim reprezentacije Češke trijumfirao je na prvenstvu, a drugi tim također Češke zauzeo je drugo mjesto. Slovenci su treći, a banjalučki Dajak klub, predstavnik Bosne i Hercegovine je četvrti u ukupnom plasmanu na prvenstvu.

Inače, u današnjoj disciplini spust, koja je vožena na stazi od Krupe na Vrbasu do Rafting centra "Kanjon" u Karanovcu spustu pobijedio je prvi tim Češke, drugi je bio bh. Dajak klub, a treća Slovenija.

Kada su žene u pitanju prema ukupnom poretku najbolja je reprezentacija Velike Britanije, druga je Rusija, a treća Italija. I ženske reprezentacije danas su se natjecale u disciplini spust, a trijumfirala je Rusija, druga je bila Velika Britanija, a treća Češka.

Reprezentacija Turske je prvak Europe u raftingu u kategoriji do 19 godina, u kategoriji do 23 godine titulu je osvojila reprezentacija Slovenije, dok je u kategoriji veterana trijumfirala prva posada Češke. Ove tri reprezentacije slavile su i u spustu.

"Izuzetno smo zadovoljni, po ocjeni sudaca, natjecatelja, medija, gledališta sve je bilo u najboljem redu. Nemamo nikakvih zamjerki, sve je prošlo bez ikakvog problema", izjavio je Aleksandar Pastir, direktor Europskog prvenstva.

- Kandidatura za organiziranje Svjetskog prvenstva -

Organizatori nisu imali sreće s vremenom odnosno kišom koja je padala prethodnih pet dana i otežala im posao. Rafterima, natjecateljima to nije smetalo, iako su u pitanju discipline koje je otežala kiša i hladnoća.

"Vrbas ponovo pokazuje da je jedna od top rijeka na svijetu, jer možete organizirati sve discipline", rekao je Pastir i zahvalio se svim službama koje su sudjelovale u organizaciji prvenstva.

On je najavio kako će Banja Luka za nekoliko godina pokušati ponovo dobiti organizaciju - Svjetskog prvenstva.

Prema ocjeni organizatora u natjecateljskom smislu nije bilo velikih iznenađenja. Najviše medalja osvojili su natjecatelji iz Češke, Rusije i Slovenije.

"Uspjeli smo ispuniti očekivanja za bh. timove, ipak, je ovo naša staza. Znamo da su Rusi došli s ogromnim očekivanjima, kao i Česi. Slovenci su dolazili dva tri mjeseca prije prvenstva i pripremali se. Tu su top timovi morali pobijediti", istaknuo je Pastir.
Naglasio je da je slalom staza bila tehnički veoma zahtjevna te da i današnja disciplina spust, 14 kilometara, oko 50 minuta, pokazuje da su to mogli samo top timovi.

"Na nekim drugim destinacijama ako radite kraće vrijeme za spust mogu da se dogode iznenađenja, ali na europskim i svjetskim prvenstvima ne, sigurno najbolji pobjeđuju, pokazuje se i taktika i tehnika i pripremljenost ekipa. Evo vidjeli smo danas da je to bilo izuzetno naporno, neke ekipe su sudjelovale u dvije kategorije, tako da ja im skidam kapu i čestitam na uspjesima", rekao je Pastir.

Osim domaćina Bosne i Hercegovine, natjecali su se i timovi iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Gruzije, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Upravo Slovenija imala je najviše navijača, koji su ujedno bili i najglasniji i najveseliji.

- Reprezentacija Turske zadovoljna ostvarenim uspjehom -

Igor Kuzmanović iz banjalučkog Dajak kluba, kaže da je ovaj klub očekivao najbolji rezultat u današnjem spustu. Zbog toga su jučer žrtvovali slalom, kako se niko ne bi ozlijedio i kako bi danas ostvarili što bolji rezultat.

Merima Čelik, kapetan sportsko rekreativnog kluba Bosna i ženske ekipe koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, kaže da njihova očekivanja nisu bila velika jer dolaze iz gradova u kojima nema rijeke kao što je Vrbas i nema infrastrukture.
"Dali smo sve od sebe i drago nam je što smo sudjelovali. Organizacija je bila fenomenalna, sve je išlo na vrijeme: smještaj, hrana, žurke, sve je bilo u redu i jako smo zadovoljne s obzirom da smo bile na nekim drugim natjecanjima izvan Bosne i Hercegovine i ovo je jedno od možda i najboljih europskih prvenstava do sada", izjavila je Merima Čelik.

Fikret Yardimci, predsjednik Rafting federacije Turske izjavio je da su veoma zadovoljni uspjehom reprezentacije Turske s obzirom da su juniori osvojili dvije zlatne medalje u sprintu i spustu. Istaknuo je da Turska ima 24 rijeke na kojima se pripremaju natjecatelji, te najavio da će od sljedeće godine i ženska ekipa usudjelovati na prvenstvima.

Kopirati
Drag cursor here to close