bljesak na eurobasketu

U Zagrebu ne vlada 'košarkaško ludilo'. Barem ne još

Sport / Košarka | 04. 09. 2015. u 18:22 Igor Marinović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Košarkaško ludilo može početi', pompozno je najavio novinar HRT-a u središnjem dnevniku Hrvatske televizije stojeći ispred Arene Zagreb u kojoj će u subotu početi odigravanje jedne od skupina Eurobasketa.

Međutim, novinar portala Bljesak.info na licu je mjesta i mogao se uvjeriti da Zagreb i Hrvatsku ne trese nikakvo 'košarkaško ludilo'. Barem ne zasad.

Otkako je Fiba oduzela Ukrajini organizaciju Eurobasketa 2015., zbog rata u toj zemlji, odlučeno je da ovogodišnje Europsko prvenstvo organiziraju četiri države – Njemačka, Hrvatska, Latvija i Francuska, a da se završnica održi u ovoj potonjoj.

Iako će se u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu, održati samo jedna skupina, bez premca je to jedan od najvećih sportskih događaja u toj zemlji, vjerojatno i najveći. No, zbog 20-godišnje suše bez uspjeha hrvatske košarke u Hrvatskoj je taj sport izgubio primat, pa je recimo popularniji rukomet, u svjetskim razmjerima prilično marginalan sport.

Košarka u Hrvatskoj više nije tako popularna kao prije 15 i više godina i organizator zagrebačke skupine mogao je sigurno više uložiti na animaciju domaće publike, a to, čini se, nije napravio kako treba.

Naime, cijeli današnji dan proveli smo u Zagrebu i manje od 24 sata prije nego će se odigrati prve utakmice u Areni Zagreb teško je smoći dojam da se tu održava bilo što veliko. Plakati su rijetki i neuočljivi i nema onog grozničavog iščekivanja kakvo je bilo u Sloveniji.

Čak nas je i granična policajka na ulazu u Hrvatsku pitala: "A na kakvo to europsko prvenstvo idete?".

Nema, zasad, ni stranih navijača, prije svih makedonskih, kojih je u Sloveniji bilo nekoliko tisuća.

Ipak, novi predsjednik HKS-a Ivan Šuker na primjedbe kritičara da nisu dovoljno uložili u marketing odgovara da nisu htjeli biti rastrošni u vremenu krize. Sasvim sigurno dvorana će prva dva dana biti puna, ali tada Hrvatska igra svoje najjače utakmice – protiv Slovenije i Grčke.

Kako će biti iza ponedjeljka, to nitko ne zna. No, Zagreb je dovoljno velik grad da se dvorana od 15.200 mjesta napuni bez problema, a hoće li tako biti ionako ovisi o rezultatu Hrvatske iz prva dva dana, jer samo ako Hrvatska bude pobjeđivala i dobro igrala to 'košarkaško ludilo' doista može i zahvatiti glavni grad Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close