Svjetska elita skakača

Svjetsko prvenstvo u skokovima u vodu dolazi i u Mostar!

Sport / Flash | 12. 01. 2015. u 15:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izboru za osam stanica Red Bull Cliff Diving svjetskog prvenstva 2015 bio je i Mostar, koji je u konkurenciji najatraktivnijih lokacija širom planete odabran za jedno od mjesta na kojima će se svjetska elita skakača u vodu boriti za titulu najboljeg.

Odlučeno je – Stari most će 15. kolovoza biti pozornica ovog vrhunskog sportskog spektakla. Mostarski dragulj će po prvi put ugostiti ovo prestižno natjecanje u BiH.
Cartagena, ‘neprikosnovena kraljica karipske obale’, biti će početna točka na kojoj će svjetska elita skokova u vodu ovog travnja otvoriti sezonu koja će biti okrunjena ukupno 50. natjecanjem Red Bull Cliff Diving svjetske serije na velikom finalu u baskijskom gradu Bilbau (Španjolska) krajem rujna.

U svojoj sedmoj sezoni, ovaj sport koji prkosi gravitaciji obilaziti će ljepote kolonija, udaljene i mitske lokacije, prirodna kao i urbana okruženja, kako bi došao do imena novog prvaka kroz osam natjecanja, uključujući i tri turnira za natjecateljice.

BiH nova stanica na mapi

Bosna i Hercegovina i Kolumbija su nove stanice u kalendaru ovog atraktivnog natjecanja, u kojem će još jednom deset najboljih svjetskih skakača u vodu (uz do četiri ‘džokera’ na svakoj stanici) skakati s visine od 27 metara, dostižući brzine od preko 85 km/h u manje od tri sekunde. Između travnja i rujna, natjecanje će također gostovati u Teksasu, Francuskoj, Portugalu, Italiji, i još jednoj dodatnoj stanici u Europi, prije finalnog obračuna u Španjolskoj.

KALENDAR I LOKACIJE

25. travanj | Cartagena, Kolumbija

17. svibanj | La Rochelle, Francuska

30. svibanj | Jezero Possum Kingdom, Teksas, SAD

lipanj | Biti će potvrđeno

18.  srpanj | S. Miguel, Azori, Portugal

15. kolovoz | Mostar, Bosna i Hercegovina

13. rujan | Polignano a Mare, Italija

26. rujan | Bilbao, Španjoplska

Za svjetsku legendu skokova s visokih litica, Orlanda Duquea, otvaranje ovogodišnje svjetske serije u Cartageni u njegovoj rodnoj Kolumbiji krajem aprila biće svakako poseban trenutak, a veliki broj Duqueovih navijača je garantiran. Nakon Convention Centera sa sjajnim pogledom na zaljev Las Ánimas, slijedi povratak na jednu od omiljenih lokacija svjetske serije – La Rochelle u Francuskoj. Prijeteći obris bivše tvrđave Saint Nicolas nadvija se nad ledenim vodama zaljeva Biscay, a posljednje gostovanje skakača na ovom mjestu 2013. godine privuklo je rekordan broj gledatelja na jednom Red Bull Cliff Diving turniru – više od 70.000! Do svoje treće stanice svjetska serija putuje preko Atlantika i stiže u Teksas (SAD) na vizualnu feštu koju pruža Đavolja kapija na jezeru Possum Kingdom. Dvije visoke litice, koje se dramatično izdižu iznad vode, također predstavljaju i lokaciju prvog turnira svjetske serije 2015 za žene.

Serija se potom vraća u Europu, na četvrtu stanicu koja je predviđena za lipanj i čija će lokacija biti objavljena uskoro. Na grandioznim monolitima portugalskih Azorskih otoka – koji će također po prvi put ugostiti natjecanje za žene na ovom jedinstvenom vulkanskom arhipelagu usred Atlantskog oceana – skakači će se s velikih visina strmoglavljivati u vodu u lipnju. Kolovoz svjetsku skakačku elitu dovodi u Bosnu i Hercegovinu, na Stari most u Mostar, gdje tradicija natjecanja skokova s mosta postoji već stoljećima. Mostarski dragulj je nakon rekonstrukcije 2004. godine otvoren upravo revijom skokova, a ove će godine po prvi put biti pozornica natjecanja svjetske serije. Ovo, doduše, nije prvi put da skakači koji nastupaju u Red Bull Cliff Diving svjetskoj seriji dolaze u Mostar: legendarni Orlando Duque redovan je posjetilac i zaljubljenik u Mostar, Neretvu i Stari most s kojega je često skakao, a 2009. godine sa sobom je doveo i Čeha Michala Navratila i Francuza Cyrilla Oumedjkanea, kada su izveli reviju skokova kojima su bez daha ostavili sve gledatelje.

Predzadnja stanica zaustavlja se na samom jugu Italije, u Polignano a Mareu, gdje su litice sastavni dio života grada koji je i sam smješten na njima. Svjetska serija ovdje dolazi po treći put, nakon 2009 i 2010. godine, a talijanski fanovi će sredinom rujna svjedočiti i krunisanju ovogodišnje pobjednice u ženskoj kategoriji. Nakon privatnih balkona Polignana, finale sezone će biti održano pred najvatrenijim gledateljima prošle sezone, u baskijskoj prijestolnici. Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha, most La Salve u Bilbau neće biti samo skakaonica za posljednji turnir u ovoj godini i mjesto gdje će biti uručen pehar prvaka za 2015. godinu, već i pozornica ukupno 50-og natjecanja u Red Bull Cliff Divingu, a Guggenheimov muzej u Bilbau poslužiti će kao veličanstvena scenografija za ovaj veliki jubilej.

Cliff diving

Od 2009. godine, ovo prestižno natjecanje bilo je platforma za spektakularne skokove nevjerojatne tehničke složenosti, stavljajući u centar pažnje elitu svjetskih skakača ali i mlade talente, a 2014. godine uvedena je i svjetska serija za žene. Cliff diving, ili skok s litice, je slobodan pad koji prkosi gravitaciji, ispunjen zadivljujućim trikovima. Najbolji u ovom sportu izvode prelijepe skokove s visine skoro trostruko veće od olimpijske skakaonice bez zaštite, osim svoje koncentracije, vještine i psihičke kontrole.

Nakon pobjeda Kolumbijca Orlanda Duquea 2009-e i Rusa Artema Silchenka 2013-e, Britanac Gary Hunt je prošle godine ostavio za sobom sve suparnike, povrativši titulu prvaka Red Bull Cliff Diving svjetske serije, što je njegova ukupno četvrta titula, dok je Amerikanka Rachelle Simpson bila pobjednica prve svjetske serije za žene. Početkom rujna, najveći skakački talenti će se u kvalifikacijskom natjecanju boriti za pet upražnjenih mjesta u najprestižnijem natjecanju ovog sporta. Jer, samo najbolji mogu ući u Red Bull Cliff Diving svjetsku seriju 2015!

 

Kopirati
Drag cursor here to close