Stadion Fišt

Spušten zastor na Zimske olimpijske igre u Sočiju

Sport / Ostali sportovi | 23. 02. 2014. u 18:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prigodnom svečanosti na olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju zatvorene su 22. Zimske olimpijske igre.

Igre su formalno zatvorene predajom olimpijske zastave gradu domaćinu sljedećih Igara, južnokorejskom Pyeongchangu, koji će ugostiti najbolje sportaše u zimskim sportovima od 9. do 25. veljače 2018. Olimpijsku zastavu gradonačelniku Pyeongchanga Seok-Rae Leeu je preko predsjednika MOO-a Thomasa Bacha uručio gradonačelnik Sočija Anatolij Pahramov.

Svečanosti zatvaranja ZOI-ja prisustvovali su predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, koji je i najzaslužniji što je Soči dobio domaćinstvo ZOI-ja, te što su za samo sedam godina u Sočiju i okolici izgrađeni reprezentativni sportski objekti na kojima su se održavala natjecanja, te Bach, kojemu su to bile prve Igre u mandatu.

Pretpostavlja se da su Rusi za organizaciju ZOI-ja u Sočiju potrošili oko 50 milijardi američkih dolara.

Tijekom proteklih 16 dana na Igrama u Sočiju natjecala su se 2873 sportaša iz 88 zemalja, a ukupno je podijeljeno 98 kompleta medalja. Odličja su osvajali sportaši iz 26 zemalja, među kojima je zahvaljujući srebru Ivice Kostelića u superkombinaciji i Hrvatska, a najuspješnija nacija bila je zemlja domaćin - Rusija - s 13 zlatnih, 11 srebrnih i 9 brončanih medalja.

Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen s dvije je zlatne medalje u Sočiju postao najuspješniji sportaš u povijesti ZOI-ja s ukupno 13 medalja, od toga osam zlatnih, četiri srebrne i jednom brončanom, čime je pretekao sunarodnjaka Bjoerna Daehlieja, koji je do ovih Igara bio najuspješniji s osam zlata i četiri bronce.

Norvežanka Marit Bjoergen u Sočiju je stigla do tri zlata čime je postala najuspješnija sportašica u povijesti ZOI-ja. Sada ima šest zlata, srebro i tri bronce.

Uz Bjoergen, tri zlata u Sočiju osvojila je i bjeloruska biatlona Darja Domračeva te brzi klizač Viktor An koji nastupa za Rusiju. S obzirom na to da je uz tri zlata osvojio i broncu, An je najuspješniji sudionik Igara u Sočiju. Najviše medalja, njih pet, osvojila je brza klizačica iz Nizozemske Ireen Wust, koja kući nosi dva zlata i tri srebra.

Na stadionu Fišt na svečanosti zatvaranja sudjelovalo je više od 4000 volontera, a tradicionalno, nakon zastava svih 88 zemalja sudionica, među kojima je hrvatsku zastavu nosila nordijka Vedrana Malec, sportaši svih zemalja zajedno su ušli na stadion.

Iako su islamistički militanti uoči Igara prijetili bombaškim napadima na sudionike Igara, rusko osiguranje, u kojem je bilo više od 50 000 osoba, uspješno se brinulo za sigurnost svih koji su došli u Soči te su Igre prošle bez ijednog incidenta

Kopirati
Drag cursor here to close