Koševo nema uvjete

Sarajevo ako prođe Borussiju mora igrati na Bilinom polju

Sport / Nogomet | 21. 08. 2014. u 08:44 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako je Europska liga, nekadašnji Kup Uefa, dobila novi format niti jedan bh. klub nije došao tako blizu grupne faze kao Sarajevo ove sezone. Doduše, momčad s Koševa za protivnika ima skoro neprelaznu prepreku u vidu slavne Borussije Mönchengladbach, ali svejedno se Sarajevo nalazi 180 minuta udaljen od grupne faze.

Ukoliko osvajač Kupa BiH napravi čudo i izbaci Borussiju postat će prva momčad iz BiH koja će igrati u skupini jednog od dva Uefina najuglednija natjecanja. No, pitanje je – gdje bi Sarajevo igralo?

'Mogli bi igrati u BiH i ako bi prošli u grupu igrali bi u Zenici, na Bilinom polju. No, to je mala utjeha jer najveći uspjeh u poslijeratnoj povijesti kluba ne bi mogli slaviti na našem stadionu', kaže nam direktor Sarajeva Dino Selimović.

Stadion "Asim Fehatović Hase" ne ispunjava Uefine uvjete za igranje u grupi. Fifine očito ispunjava, jer na Koševu reprezentacija može igrati.

'Jasni su uvjeti koje Uefa propisuje svojim pravilnikom. Sarajevski stadion nema adekvatno uređene VIP lože, novinarske lože, nema grijanje terena i još neke stvari zbog kojih ne može dobiti kategoriju potrebnu za grupnu fazu. Bilino polje to ima', dodaje Selimović.

Premda je FK Sarajevo dobilo bogatog vlasnika u ligu Vincenta Tana, u ovom slučaju je nemoćno, jer stadionom na Koševu upravlja sarajevska tvrtka Centar za sport i rekreaciju.

Zbog toga se sve glasnije po Sarajevu čuju priče da ovaj klub namjerava praviti svoje zdanje i to u naselju Otoka, blizu stadiona na kojem igra Olimpic. Selimović kaže da su to glasine, ali ne isključuje mogućnost da klub poduzme nešto u budućnosti.

'Tvrtka koja upravlja stadionom dopušta klubovima minimalna ulaganja, ali sa 6.000 KM se ne može ništa napraviti. Stalno pokušavamo animirati gradske čelnike da se nešto poduzme po tom pitanju, a nadamo se da će i ovaj uspjeh razdrmati odgovorne pa da će se koševski stadion urediti u jedno moderno zdanje. Strpjet ćemo se još godinu, dvije, ali ako se ništa ne promijeni svakako da ćemo razmisliti o alternativnom rješenju', zaključio je Dino Selimović.

Kopirati
Drag cursor here to close