Banja Luka

Red Bull Dajak: Izazov na vodi

Sport / Flash | 25. 07. 2014. u 06:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prelijepom ambijentu na rijeci Vrbas kod banjalučkog Kastela u nedjelju 3. kolovoza u 17 sati po prvi put će biti održano Red Bull Dajak natjecanje. Riječ je o utrci posebne vrste čamaca karakterističnih za područje oko Vrbasa, ali u jednom novom izdanju koje tradicionalnom načinu vožnje dajaka daje dodatnu natjecateljsku notu.

Andrej Zamolo iz Dajak kluba Banja Luka objašnjava nastanak dajaka: “Dajak je nastao u vrijeme kada Banja Luka još uvijek nije imala mostova, tako da je služio za prijevoz ljudi i robe. Ime je dobio po drvenoj motki dajak, dugoj četiri metra, koja na kraju ima metalni šiljak i pomoću koje se dajakaš stojeći u čamcu odguruje i upravlja dajakom.”

Ovo tradicionalno plovilo još uvijek ima nemali broj poklonika koji se i natječu, a Red Bull Dajak utrka donosi jednu novinu: vozi se po 4-cross sustavu, to jest četiri natjecatelja kreću istovremeno. Pored toga što voze uzvodno, nizvodno i dijagonalno, svoju spretnost moraju pokazati i vožnjom kroz kapije, okretima i sličnim manevrima. Naročito zanimljivo može biti pri okretanjima, jer nije baš jednostavno kada se četiri čamca dužine preko četiri metra susretnu na malom prostoru. Tu može doći i do ispadanja i prevrtanja – što će reći: teži zadatak za natjecatelje, a više zabave za gledatelje.

Prijave za Red Bull Dajak utrku su u tijeku, a svi koji se žele prijaviti mogu to učiniti preko web stranice www.redbull.ba ili u Dajak klubu Banja Luka.

Oni koji nemaju čamac, mogu koristiti čamac koji je osigurao Dajak klub. A i oni koji nisu baš najspretniji u vodi, pozvani su da u nedjelju 3. kolovoza u 17 sati dođu kod Kastela i podrže najbolje dajakaše Vrbasa.

Kopirati
Drag cursor here to close