Tradicija Igara

Plamen Olimpijskih igara stigao u Brazil

Sport / Flash | 03. 05. 2016. u 12:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olimpijski plamen je stigao avionom u Brasiliju jutros iz Ženeve, prve etape za Brazil do svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, početkom kolovoza. Ovaj plamen treba zapalitu olimpijsku baklju tijekom svečanosti u nazočnosti predsjednice države Dilme Russeff, koja je trenutno suočena s parlamentarnom procedurom opoziva.

Baklja će proći kroz više od 300 gradova i nosit će je oko 12.000 ljudi prije nego što stigne 5. kolovoza na mitski stadion Marakanu.

Fabiana, kapetan ženske ekipe u odbojci, s naslovom dvostruke olimpijske prvakinje, izabrana je da bude prvi nositelj vatre olimpizma u Braziliji.

Avion, prvobitno najavljen za 06.30 po lokalnom vremenu (12.30), sletio je s gotovo sat vremena kašnjenja. Pilot je mahao brazilskom zastavom kroz prozor po dolasku. Predsjednik Odbora za organizaciju Rio 2016 Carlos Arthur Nuzman, sišao je niz stepenice aviona noseći plamen, koji je gorio u maloj baklji.

Olimpijski plamen, upaljen prvi put u moderno doba u vrijeme Olimpijskih igara 1928. godine u Amsterdamu, a zatim je odnesen 1936. godine iz Berlina predstavlja tri vrijednosti olimpizma: mir, jedinstvo i prijateljstvo, navela je agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close